Ce se întâmplă dacă mestecăm mult timp o bucată de pâine. Efectul este uluitor
Mestecaţi îndelung o bucată de pâine. La un moment dat, veţi simţi gustul dulce, semn că amidonul a fost descompus în glucoză. Aşa reduceţi porţiile imense de mâncare.
Fenomenul duce la apariţia TIALINEI, o enzimă care participă activ la digestie. Şi totul decurge perfect.
Saliva secretată protejează în primul rând dinții. Cu cât o găsim în cantiate mai mare, cu atât dinții au parte de o protecţie naturală. Intervine în faza întâi a digestiei. În interiorul ei găsim amilaza salivara, care digera 60% din hrana normală a unui om.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Amilaza seamănă cu o enzimă din pancreas. De exemplu, la o bucată de pâine pe care o mestec foarte foarte mult vedem că simţim gustul dulce, pentru că amidonul deja se descompune în glucoză.”
Dar saliva e secretă în cantităţi mari, aşa cum este normal, doar de alimente tari. Mărunţirea alimentelor tari descarcă în saliva cantităţi optime de TIALINA, o enzimă care de asemenea participa activ la digestie. Secreţia salivara nu se declanşează în cantiati optime doar prin masticaţie, ci şi vizual.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Pentru a ne stimula secreţia salivară, trebuie să mâncăm din farfurii frumoase, colorate, mâncarea să fie atrăgătoare, pentru că faza digestiei începe de la nivel salivar, nu mai vorbim de un nivel mental.”
La nivel mental, senzaţia de gust se combină cu cea de miros. Combinaţia se face tot prin intermediul secreţiei salivare.
Să mestecaţi mult orice aliment înseamnă să vă limitaţi automat porţiile. Aceasta deoarece creierul are nevoie de 20 de minute ca să comande senzaţia de statietate.
În timpul acesta, mâncaţi repede, mâncaţi mult. Mâncaţi încet, cantitate de mâncare e mică şi, totuşi, apare saţietatea.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!