Menta contine unul dintre cele mai valoroase uleiuri esentiale. Cum o putem integra in alimentatie
Va e rau cand mergeti cu masina sau cu avionul? Atunci luati cu dumneavoastra o sticla de limonada cu menta proaspata, pisata. Si folositi aceasta planta aromata nu doar in ceaiuri. Adaugati-o in deserturi sau orice preparat cu grasimi animale.
Stimuleaza digestia si contine unul dintre cele mai valoroase uleiuri esentiale. Este vorba de menta, care poate fi consumata alaturi de deserturi, preparate pe baza de vegetale, dar si carne.
Se foloseste in stare proaspata sau uscata si imbogateste gustul oricarui sos. Aflam imediat care sunt cele mai bune retete cu menta.
Un ceai de menta este optiunea potrivita pentru orice zi de vara. Dar, pentru ca poate avea drept efect constipatia, folositi un truc.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Adaugam in ceaiul de menta fie miere, care un efect usor laxativ, sau alte fructe de padure -catina, afine - care ne ajuta sa se digere si sa nu produca constipatie".
Menta se foloseste in limonda din apa plata, suc de fructe si miere, in orice anotimp. Este vorba despre produsul uscat sau proaspat. Iar limonada sau ceaiul din menta proaspata ar trebui folosite in toate calatoriile.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Pentru persoanele care au probleme cu mersul in masina sau cu avionul, din nou menta poate fi folosita. Pasam bine, zdrobim foile prospete de menta si suntem generosi in cantitatea pe care o integram in aceasta bautura".
Dar nu va limitati la ceai si limonada cand vine vorba despre o planta bogata in uleiul volatil denumit mentol. In orice prajitura cu multa grasime se pot adauga concetrat de menta sau menta proaspata pisata. Aceasta deoarece ajuta la digestia grasimilor de origine animala.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Se combina foarte bine la nivelul sucurilor biliare, deci intra foarte bine in compozitia sucurilor biliare. Uleiul de menta, deci mentolul, trece pasajul de intestine subtire, ficat, catre sucul biliar aproape netransformat, se reintoarce in intenstinul subtire unde ajuta la digestie in combinatia din uleiurile biliare".
Din aceleasi motive, menta proaspata sau uscata se pune inclusiv in preparatele de carne rosie. Are efecte dovedite in special alaturi de carne de vita sau de oaie.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Se foloseste foarte mult in bucataria arabesca tocmai pentru ca acolo este cald si carnea trebuie sa fie mai usor de digerat".
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "In momentul in care se introduce carnea la cuptor, aproape cand este terminata, se poate pune menta si se mai introduce cateva minute la cuptor, deci nu foarte mult".
Bucataria araba abunda in acest condiment. Este unul dintre motivele pentru care preparatele au gust delicios si racoritor in acelasi timp.
Sursa: Pro TV
Etichete: digestie, alimentatie, mentă, uleiuri esentiale,
Dată publicare:
17-05-2013 07:34