Meniuri hranitoare si usor de preparat, la micul dejun, pentru copii si adolescenti
Nu permiteti copiilor si adolescentilor sa rateze micul dejun. Este cea mai importanta masa a zilei si momentul cand au nevoie de produse dulci, bogate in nutrienti.
Va grabiti dimineata sa duceti copiii la gradinita sau la scoala? Nu uitati de micul dejun! Insa oferiti-le meniuri hranitoare si usor de preparat. Vedem impreuna care sunt acestea!
Un organism in crestere are o nevoie vitala de micul dejun. La aceasta masa oferiti-le celor mici un aport ideal de lapte. Asigura atat proteine de calitate, cat si calciu usor absorbabil.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Recomandarile sunt asa: ca cel putin 2 pahare cu lapte sau 500 de ml de lapte sa avem pe zi, atat la copil, cat si la adult, tocmai pentru a aduce, pentru unii un minimun, pentru altii, cantitatile ideale".
Pentru variatie, preparati-le budinci din gris sau orez intregral cu lapte. De asemenea, pretiosul lichid alb poate fi combinat si cu mixuri de cereale. Acestea vin cu aport suplimentar de calciu, absolut necesar unui organism in crestere.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Daca in prima perioada avem, de exemplu, cam 130 mg de calciu pe zi, putem sa ajungem la adolescenta la 1300 de mg de calciu pe zi".
In privinta cerealelor, faceti combinatii intre secara, orz, ovaz, orez si griu. Iata beneficiile!
Dr. Georgeta Vacaru, medic primar diabet si nutritie: "Cerealele integrale sunt foarte bine daca contin din toate tipurile de cereale care au atat fibre solubile, cat si insolubile".
O portie ideala de cereale inseamna o jumatate de cana. Copilul sau adolescentul consuma astfel 380-400 de kilocalorii din glucide de calitate, necesare in prima parte a zilei.
Dr. Georgeta Vacaru, medic primar diabet si nutritie: "Cerealele sunt considerate fainos uscat, deci pot avea o cantitate mare de glucide la 100 g, in jur de 60-70% si trebuie consumate cu atentie. O lingura de cereale echivaleaza cu o felie de paine".
In cazul copiilor, cerealele se combina cu lapte, dar si cu alte produse dulci si nutritive.
Dr. Georgeta Vacaru, medic primar diabet si nutritie: "Copiii care sunt in crestere pot asocia la acestea si fructe uscate, puse din timp sa se inmoaie, seminte sau bucatele mici de ciocolata care sa dea un gust mai bun".
Tot in cursul diminetii, cei mici pot sa mai consume miere, un alt produs bogat in nutrienti.