Medicina Lifestyle: nutriţie corectă, postură şi mişcare. Povestea medicului care a slăbit 100 de kg în 8 luni

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 09 Martie 2018 15:04
Categorie: CSID

Medicina stilului de viaţă te poate ajuta, susţin promotorii acestei metode care câştigă teren peste Ocean, să îţi recapeţi şi forma, nu doar sănătatea.

Doctorii care au studiat medicina Lifestyle spun că lucrează cu pacienţii pe mai multe direcţii: nutriţie corectă, postura, mişcare şi managementul stresului.

Sunt paşi mici, parcurşi chiar de unul dintre medicii romani care au studiat în Statele Unite şi promovează acest curent. Florin Bălănica a slăbit de la 200 la 100 de kilograme, în numai 8 luni!

Dr. FLORIN BĂLĂNICA, MEDIC GENERALIST: "Munceam foarte mult, am uitat de mine şi kilogramele s-au adunat. După ce depăşeşti un anumit prag, de exemplu 120-130 de kg, aproape că nu mai contează. Declicul pentru fiecare este diferit. Ce a fost pentru mine... copiii. M-am trezit într-o dimineaţă şi mi-am dat seama că aceşti copii vor trăi fără mine".

Florin Bălănica, medic. Ajunsese la 200 de kilograme când a plecat peste hotare, sperând să piardă din greutate prin operaţie. A fost refuzat, aşa că, mai mult de nevoie, şi-a căutat o metodă care să funcţioneze. Acum este membru al Academiei Americane de Nutriţie şi Dietetică şi profesează aşa-numita "medicina lifestyle".

La prima întâlnire, medicul afla istoricul medical al pacientului şi comportamentul actual. Se fac analize şi se fixează un target de kilograme dorite. Apoi se trece la o scanare corporală complexă, cu un aparat care măsoară parametrii organici.

Omul rămâne cât mai sumar îmbrăcat, iar asta face parte din asumare imaginii.

De obicei pacienţii vin tocmai ca să slăbească, aşa că primesc un regim dietetic sărac în lipide. Şi sunt chemaţi o dată pe săptămână pentru partea a doua: mişcare sub supraveghere, timp de 20-30 de minute. Sunt elemente de kinetoterapie, combinate cu motivarea de care se ocupă un psiholog. Pentru că, inevitabil, vine un punct în care pacientul vrea să renunţe.

FELIX MIHAI, PACIENT: "Închidem, deschidem frigiderul în primele 3-4 luni, dar apoi devine un mod de viaţă. Dacă negociem exerciţiul fizic n-o să ne depăşim limitele. Nu ne depăşim limitele, nu ajungem să consumăm. Au fost o lună sau două când nu scazi absolut niciun gram".

Felix a scăpat în doi ani de 50 de kilograme. A fost ajutat permanent cu masaj terapeutic.

Ajungem în etapa finală, care durează, practic, tot restul vieţii. Medicul supraveghează programul de masă, odihnă şi anturajul pacientului.

Tot de echilibru financiar tine şi costul acestui tip de îngrijire. Pentru că sunt mai mulţi specialişti implicaţi, vă puteţi aştepta la preţuri sensibil mai mari, faţă de colaborarea cu un nutriţionist. Adică puteţi plăti între 500 şi 1.000 de euro pentru câteva luni de tratament.

Monoglutamatul de sodiu, una dintre bombele civilizaţiei actuale. Alimentele pline de această substanţă
Monoglutamatul de sodiu, una dintre bombele civilizaţiei actuale. Alimentele pline de această substanţă
Medic
Infecţii ale prostatei, printre cauzele problemelor de fertilitate. Cum le tratăm
Ce este glaucomul și cum poate fi ținut sub control
Dentiştii care folosesc laserul. Care e riscul pentru pacienţi
Alergiile sunt mai agresive în orașe decât în câmp deschis. Cum ne protejăm
Cum a fost experiența nașterii pentru Andreea Ibacka. "Sunt atentă când o ridic"
Ce riscă cei care stau cu laptopul sau tableta pe genunchi
Sera spanac, CSID
De ce e periculos să mâncăm prea sănătos primăvara. Copii riscă boli grave