Luna mai, perfecta pentru un control la dermatolog. De ce verificarea alunitelor e obligatorie inainte de concediu
Pielea este un organ viu, care se modifica permanent. Iata de ce aveti nevoie de vizite regulate la medicul dermatolog, chiar daca nu va derajeaza nimic. Controlul devine obligatoriu inainte de concediu, indiferent ca mergeti la mare sau la munte.
Va ganditi deja la concediu, la soare, la plaja ? Inainte de a visa la pielea perfect bronzata, mergeti la dermatolog. Acesta trebuie sa evalueze toate alunitele de pe suprafata pielii. Iar luna mai este perfecta pentru eventualele interventii.
In aceasta luna, mergeti la o evaluare dermatologica completa. Aratati-i specialistului orice alunita sau modificare de la nivelul tegumentului. Acesta poate aprecia daca exista leziuni benigne sau maligne. Pe suprafata pielii poate aparea cel mai gresiv tip de cancer dintre toate cele cunoscute. Este vorba despre melanom.
“In general, melanoamele apar din prima, arata ca niste alunite. Exita insa un procent de alunite care se transforma in melanoame si aceleaa se tranforma sub actiunea unor factori iradianti: soarele e cel mai agresiv”, spune doctorul Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatologie.
De aceea, inainte de vara, devine necesara o evaluare. Tineti cont ca pielea este cel mai intins organ si se modifica complet la 29 de zile. In plus, soarelele constituie ca un agresor cvasi-permanent.
Doctor Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatologie: “Pentru vitamina D ajunge o plimbare prin soare, seara, dimineata, chiar cu maneca lunga, doar mainile la soare timp de 10 minute e suficient pentru acumulare de vitamina D.”
In rest, expunerea trebuie sa fie minima. Cat priveste plaja, dermatologii va recomanda expunerea dimineata si seara, si atunci cu protectie. Altfel, riscati arsuri solare.
Doctor Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatologie: “Candidatii ideali sunt cei tineri, care nu preiau cultura medicala si nu prea sunt atenti la ce se intampla cu ei si nici nu le prea pasa, fiindca lor le place si, daca le place, atunci inseamna ca este perfect admisibil si permis.”
Si chiar daca pielea nu sufera arsuri, expunerile masive si repetate conduc la un deznodamant sigur.
Nu va feriti de cremele cu SPF. Cand au aparut, contineau o pudra compacta, oxidul de titan, care dadea un aspect de var. Acum insa compozitia s-a schimbat.
Doctor Luminita Marinescu, medic primar dermatologie: “Din fericire, gama de protectoare antisolare este atat de diversificata, de la lotiuni la produse incolore, incat e foarte usor de acceptat, nu poti sa spui ca nu primeste pielea, ca nu tolerezi.”
In timpul zilei, soarele este la fel de nociv ca o tigara. Iar daca va expuneti in continuu e ca si cum ati fuma non-stop.