Invatati-i pe copii lectia sanatatii dentare. Metodele moderne de curatare pot preveni problemele
Dentistii atrag atentia parintilor ca obiceiurile sanatoase se deprind de la cele mai fragede varste.
"Copiii sunt prea mici pentru a fi constienti de ce inseamna dulcele si riscurile pe care le implica. Din acest punct de vedere ar trebui, in primul rand, sa lucram asupra parintilor. In plus, vizita la medicul stomatolog de mic inseamna foarte mult, deoarece copilul vine fara probleme, astfel incat vizita poate sa fie foarte placuta, revenind cu placere in cabinetul stomatologic, neexistand acea teama", recomanda George Mihai, medic primar stomatologie generala.
Cariile trebuie prevenite inca de cand dintii de lapte incep sa se schimbe. Si reusim acest lucru daca ii ajutam pe copii sa-si ingrijeasca dintii dupa fiecare masa.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
"Dintre produsele alimentare, rolul cel mai cariogen il au carbohidratii, in special asocierea dulciurilor cu produsele fainoase. Este important nu numai contactul dintre carbohidrati si dinte, ci si durata acestui contact", a dezvaluit Andreea Gociu, medic stomatolog.
"PH-ul scazut apare dupa masa si determina o demineralizare a dintilor, pe aceasta demineralizare dintii se pot caria mult mai usor si atunci e important sa controlam PH-ul", recomanda si dr. George Mihai.
PH-ul gurii devine neutru in momentul in care dupa fiecare masa periem dintii. Daca acest lucru este inaccesibil, exista alte solutii la indemana. Medicii stomatologi recomanda, de exemplu, consumul de guma de mestecat fara zahar care stimuleaza secretia de saliva si reuseste astfel sa creasca PH-ul.
"Mestecatul gumei ar trebui sa inceapa la o varsta la care copilul e constient si capabil sa nu inghita guma. In mod obligatoriu, as zice, in momentul in care se schimba dintii. Dentitia de lapte e inlocuita de cea permanenta, copiii sunt suficient de mari si, dupa mese, in momentul in care nu au posibilitatea sa foloseasca periuta de dinti, folosesc guma de mestecat fara zahar", recomanda George Mihai.
In plus, medicii atrag atentia ca dupa periajul de seara, copiii nu trebuie sa mai consume altceva.
Pe langa periajul dentar si guma de mestecat fara zahar pentru copii, medicii stomatologi recomanda folosirea altor mijloace de curatare, cum sunt apa de gura sau ata dentara, abia dupa varsta de 7-8 ani. Consumul unui mar sau a unui morcov dupa masa are si el un efect bun de curatare a dintilor.
Sursa: CSID
Etichete: sanatate, csid, dantura, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
16-03-2013 15:19