Iepure, strut, cangur. Catalin Scarlatescu te invata cum sa gatesti aceste carnuri
Iepure, strut, cangur. Iata cateva carnuri speciale, care pot inlocui cu succes sortimentele clasice. Au putina grasime si sunt surse excelente de proteine si minerale. Alaturi de legume, pot constitui mese usoare si satioase.
Chef Catalin Scarlatescu a preparat, sambata, la "Ce se-ntampla, doctore?" un iepure de casa pentru patru persoane.
"Carnea de iepure de crescatorie e alba, cea de iepure de camp e rosie, ala e vanat. Vanatul eu l-as face tot timpul ba cu vin rosu, ba cu ciuperci, cu ceva din padure. Celalalt l-as face cu ceva din pamant. Azi (n.r. sambata) il facem si cu ciuperci si cu un piure de cartofi mai special, pentru ca o sa bag in el o crema de usturoi care-ti da doar senzatia de gust de usturoi", a spus Catalin Scarlatescu.
"Din spinare o sa facem o mini rulada si aici avem pulpele din fata si din spate, o sa le prajim impreuna cu rulada, pe urma o sa le bagam la cuptor, am bagat la rehidratat niste ciuperci shitaki - o sursa foarte buna de proteine, au un gust fabulos", a mai sous bucatarul.
Carnea de iepure se lasa la cuptor, la foc mic, cel putin o ora.
In timp ce carnea se patrunde in cuptor, Catalin Scarlatescu pregateste sosul. Acesta se face dintr-o baza in care s-au calit oasele de iepure impreuna cu legume, peste care s-a adaugat apa si vin rosu: "O sa-i facem un sos din vin de Porto, vin foarte dulce, o sa-i facem o reductie din ceapa, cu vinul ala si la tot sosul ala mai adaug eu un pic de otet balsamic, ma gandesc sa pun si un pic de zahar la ciupercutele alea".
Carnea de iepure poate inlocui cu succes carnea de pui, de exemplu. Va aduce chiar un plus de valoare nutritiva si nu va favorizeaza cresterea colesterolului. Se digera usor si este recomandata celor care vor sa slabeasca.
Intram si in bucataria mongoleza, unde carnurile de strut, urs sau cangur sunt zilnic servite.
"Vom alege acum legume potrivite pentru carnea de strut, cangur, cerb, urs. Vom pune taitei de orez, taitei cu ou, urechile de lemn foarte gustoase, bambus, specialitatile noastre, mugurii de soia, brocoli, spanac necrescut, putina mazare, porumb, vom pune pastai de fasole verde, ghimbir, ardeiul gras, putin ardei iute, praz, ceapa verde. De aici vom incerca carnea de strut combinata cu carnea de cangur, vom pune putin piept de rata, care are putina grasime, si va da un gust foarte bun", a spus Leonard Orban, patron de restaurant.
Toate acestea se condimenteaza bine si se pun pe o plita incinsa: "Carnea se desparte de legume si paste. Se adauga lichidul condimentat, pentru ca necesita si putina fierbere, iar cand e gata 80%, se adauga sosul".
"Tot ce e expus este proaspat, se frige si se fierbe si, din punct de vedere al sanatatii, e exclus 90% colesterolul, pentru ca totul se frige pe plita, 10 minute maximum", a spus Ghencea.
Nutritionistii recomanda carnea de strut pentru continutul scazut de grasime si nu numai.
"Carnea de strut e o carne foarte slaba, cu mult seleniu si zinc si foarte mare cantitate de vitamina B, peste 200% B12, de aceea e foarte recomandata", a dezvaluit Georgeta Vacaru, medic nutritionist.
Carnea de cangur este si ea saraca in grasimi si o excelenta sursa de fier si zinc.
Tot nutritionistii recomanda consumul carnurilor "alese" alaturi de legume, radacinoase si - de ce nu? - fructe care sa favorizeze absorbtia nutrientilor.
Sursa: CSID
Etichete: alimentatie, diete, csid, ce se intampla doctore, Catalin Scarlatescu,
Dată publicare:
16-03-2013 15:18