În ce situaţii crește automat nevoia de dulce, sărat sau grăsimi, în cazul adolescenţilor

09-08-2019 08:37


Trei părţi ale creierului se dezvoltă rapid între 14 şi 18 ani. Toate controlează reacţiile emoţionale şi compensarea. 

 

Sistemele de compensare din creier, încă nedezvoltate, încearcă să se autoregleze prin plăceri uşor de obţinut.

Cortexul prefrontal, ganglionii bazali şi amigdala sunt cele trei structuri din creier care se dezvoltă rapid. Controlează reacţiile emoţionale şi compensarea.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: Aceste 3 părți ale creierului sunt foarte fragile. Acei nuclei care reglează comportamente de compensare sunt în formare şi atunci copil adolescentul îşi caută compensarea în alimente, în fumat.

Sistemele de compensare din creier încă nedezvoltate încearcă să se autoregleze prin plăceri uşor de obţinut. Alimente extrem de sărate, dulci sau grase - junk food - cum li se mai spune. Grăsimea vine cu ceva în plus.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: Despre lipide: sunt foarte bune la gust, stimulează centrii plăcerii din hipotalamus şi nu te poți opri să deschizi pungă de chispuri.

În loc de "nu mânca chipsuri, nu bea sucuri, nu mânca fast food", spre exemplu, util este mesajul: "Împarte cu prietenii tăi". Ca să nu consume o cantitate prea mare.

Nevoia de dulce, sărat ori grăsimi creşte automat dacă adolescentul nu doarme! De nouă ore de somn pe noapte are nevoie. Altfel, apar modificări în structurile fragile din creier, care cer din nou, culmea, alimente bogate în zahăr, grăsime şi sare.

Băuturi alcoolice, ţigări – cel mai probabil adolescenţii le vor încerca. Dacă îi surprindeţi, nu faceţi o tragedie. Îi protejaţi şi îi surprindeţi totodată cu mesaje de tipul: "Şi eu am încercat şi tu vei încerca! Încerca să nu ajungi la exces."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

aaCLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!