Importanta suplimentelor de vitamina D in cazul sugarilor. Fontanela trebuie sa se inchida la 1 an

19-05-2013 09:42


Mergeti la medic in fiecare luna cu un copil mic. In examenul clinic general intra si evaluarea fontanelei anterioare sau, popular, moalele capului. Aceasta trebuie sa se inchida pana la un an si jumatate.

Aport corect de vitamina D si alimentatie sanatoasa - iata combinatia esentiala pentru un copil in primul an de viata.

Daca beneficiaza de toti nutrientii, fontanela se va inchide la timp.

Aflam care sunt solutiile daca oasele craniului nu sunt sudate pana la 1 an.

Dati copiilor vitamina D pina la 1 an si jumatate, zilnic. Iata recomandarea oricarui medic pediatru dupa nastere.

Aceasta pentru ca bebelusul nu se expune la soare si nu va putea sa sintetizeze singur vitamina D.

Aceasta are rol si in sudarea corecta a oaselor craniului unui bebelus. Procesul trebuie sa aiba loc pana la 1 an si jumatate. In caz contrar, apar problemele.

Dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Cel mai comun este o situatie legata de rahitism si in multe cazuri in care nu fac o profilaxie a bolii rahitice pot sa ajunga ca acesta fontanela sa nu se inchida."

Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "Trebuie ajustate dozele de vitamina D in functie de cum creste perimetrul cranian si cum se micsoreaza fontanela".

In cazul in care oasele capului nu se sudeaza pana la 2 ani, dozele de vitamina D si calciu nu se maresc fara analize de sange.

Dumitru Oraseanu: "Nu e bine sa suplimentam fara a avea un suport. Fac niste analize, iar analizele respective ma ajuta in stabilirea diagnosticului – fosfor, calciu, fosfatemie, dozarea de vitamina D".

Cristina Ivascu: "Dimensiunile ei medii sunt intre 3-4 cm, dar intre 1 si 5 cm poate fi evaluata ca o fontanela normala".

Dumitru Oraseanu: "Aici trebuie sa fiu foart atent, la sugarul de varsta mica, poate sa aiba o fontanela mare si un cap mare, vorbim atunci de hidrocelafie."

Exista si tumori ale sistemului nervos, care perturba inchiderea normala a fontanelei, dar si hipertensiunea craniana. Toate aceste situatiii impun vizita la neurochirurg.