Bolile care va impiedica sa slabiti, desi tineti regim. Ce analize trebuie sa faceti

18-05-2013 10:10


Vreti sa slabiti, dar dieta si sportul nu-si fac efectul? Atentie la bolile care pot impiedica eliminarea kilogramelor in plus. Acestea vizeaza ovarele si glanda tiroida. Aflati ce recomandari au specialistii pentru aceasta situatie dificila.

Tineti dieta, faceti sport, dar nu puteti slabi? Exista mai multe cauze medicale ale esecului.

Hipotiroidia este unul dintre ele. Dar si prezenta ovarelor polichistice este un impediment in calea eliminarii kilogramelor in plus.

In perioada fertila, kilogramele in plus nu sunt doar un dezavantaj estetic. Femeile cu o greutate prea mare nu au ovulatie, deci nu pot sa ramana insarcinate.

Excesul ponderal impune un consult ginecologic, o ecografie, dar si dozari hormonale.

Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Sunt patologiii ale ovarelor, cum e simdromul ovarelor de portelan, cum spunem noi, in care care femeia are anovulatie, are menstruatie rara, de 2-3 ori pe an, in flux mic.

Daca va regasiti in aceasta situatie, lucrurile se pot rezolva.

Ruxandra Dumitrescu: "Printr-o simpla dieta, prin exercitii fizice si printr-un tratament specific pot sa slabeasca si astfel sa obtina menstruatii regulare, ovulatie si chiar sarcina in mod spontan."

Daca va doriti un bebelus, scaderea ponderala trebuie obtinuta prin dieta si mult sport.

Ruxandra Dumitrescu: "Pentru doamnele care sunt supraponderale si infertile noi recomandam in primul rand sa scada in greutate prin sport, nu doar prin dieta, pentru ca miscarea fizica le creste secretia de testosteron, ceea ce face bine ovarelor si ovulatiei."

Si tiroida trebuie investigata daca aveti probleme cu greutatea in ciuda unui regim alimentar corect. Astfel, se impun dozarile hormonale si o ecografie.

Adriana Rambu, Medic primar medicina radiologie: "Ecografia poate sa dea informatii foarte importante legate de o patologie inflamtorie tiroidiana, o asa numita tiroidita, mergand pana la aparitia unor nodului."

Hipotiroidia presupune un deficit de hormoni tiroidieni si duce la ingrasare. Nu numai femeile sunt afectate.

Adriana Rambu: "In general patologia tiroidiana este mult mai frecventa la femei, dar nu trebuie neglijata nici la barbati, pentru ca de multe ori ea este cauza unor asa zise afectiuni cardiace".

Consultul ginecologic si ecografia tiroidei sunt doua examene obligatorii anual, in lipsa oricaror simptome.