Importanța meniscului în prevenirea artrozei. Ce e de făcut în cazul accidentărilor
Meniscul amortizează toate forțele care impresionează genunchiul. Meniscul nu e normal, apare rapid artroza. Ce e de făcut în cazul accidentărilor? Imediat, la Ce se întâmplă, doctore?
Meniscul amortizează toate forțele, care impresionează genunchiul. În cazul unei leziuni, protocolul actual spune că ar fi bine că aceasta structură să fie cusută și nu eliminată chirugical. Scoaterea meniscului conduce la artroză.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Bogdan Codorean, medic primar ortopedie: ”Cea mai afectată articulație e genunchiul, sunt multe accidentări. Meniscul are cel mai importan rol în a proteja cartilajul. Forțele care se transmit prin genunchi sunt amortizate de acest menisc”.
Tot meniscul este structura care dă stabilitate genunchiului. Odată rupt, apare durerea. În trecut, tratamentul pentru menisc rupt era eliminarea chirurgicală a acestuia. Dar s-a observat că, la un timp după înlăturare, apărea artroza.
Explicația - simplă. Forțele din genunchi nu mai erau perfect amortizate. Se consideră că, după înlăturarea meniscului, forțele de presiune din genunchi cresc de 5-6 ori. De aceea, leziunile din menisc, în prezent se cos chirurgical.
Nu există medicamente care să vindece artroza
Dr. Bogdan Codorean, medic primar ortopedie: ”Când noi coasem meniscul și el se vindecă omul e la fel ca înainte de accidentare, are menisc care își face treaba lui biologică. Noi încercăm să coasem meniscul când are o rupture”.
Ce înseamnă artroza? Suprafețele osoase în mișcare sunt acoperite de cartilaj articular. Este o structură mobila care suferă, îmbătrânește și se uzează. Apare durerea la mers.
Odată ce cartilajul dispare, durerea devine constantă. De la gradul 3, artroza se protezează. Nu există medicamente care s-o vindece. Bolile metabolice -printre care diabetul - dar și fumatul afectează direct cartilajul articular. Și cresc riscul artrozei.
Dr. Cătălin Gican, medic specialist ortopedie și traumatologie: ”Pot afecta alimentarea cu sânge și nutriția cartilajului articular și acesta are de suferit în timp. Se hrănește direct din lichidul sinovial, iar dacă acest lichid suferă schimbări și cartilajul suferă în timp”.