Importanta mancarii gatite acasa, de care depinde sanatatea intregii familii. Cum gatim inteligent

05-04-2015 09:53


mancare

"Du-te la cratita!" are o conotatie negativa printre cei mai multi dintre noi. In realitate insa, gatitul acasa este o actiune inteligenta de care depinde, in mare masura, sanatatea intregii familii.

Primul argument? Controlul calitatii alimentelor. In plus, persoanele care isi pregatesc singure masa au o speranta de viata mai mare, spun studiile

Timpul costa bani. Si gatitul imi ia timp, deci ies in pierdere. De ce n-as cumpara, mai bine, un semi-preparat din primul magazin?

Mihaela Bilic, medic nutritionist: "Tot ce cumparam din comert e mult mai bogat in grasimi, in zahar si preparatele pot fi pline de imbunatori de gust sau aditivi. Orice mincare gatita e mai dietetica si mai echilibrata decat acelasi produs cumparat din comert."

Persoana care gateste intr-o familie detine controlul asupra sanatatii pe termen lung a tuturor membrilor. Iar acesta sau aceasta ar trebui sa stie ca hrana neinsotita de informatii poate deveni un toxic.

Gatitul inteligent inseamna sa eliminati cele mai periculoase metode de praparare.

Cristi Margarit, consultant in nutritie: "In primul rand vom sti ce punem acolo, vom avea un control foart bun asupra acelor alimente, asupra calitatii, asupra metodelor de preparare. Metodele rapide care se folosesc in restaurante sunt mult mai daunatoare, cum ar fi gratarul, e mult mai sanatos cuptorul de acasa."

Orice mancare se prepara corect la cuptor intr-o baza de suc de rosii, in defavoarea uleiului. Sucul de rosii incalzit este, culmea, mai valoros decit rosia proaspata insasi. Anti-oxidantul denumit LICOPEN devine mai usor de asimilat de catre organism in conditiile date. O suta de grame inseamna doar 18 kilocalorii si in acelasi timp un remineralizant ideal. Uleiul, in schimb, aduce sute de calorii in plus oricarui preparat.

Stiu ca e mai bine sa gatesc acasa decat sa cumpar un preparat gata facut, dar nu am timp! Si n-am ce sa fac in aceasta privinta!

Mihaela Bilic, nutritionist: "In momentul in care gatim mai mult putem pune portii mici in caserole la congelator, pe care poi putem sa le decongelam si sa avem diversitate pe masa, fara sa gatim in fiecare zi."

Portia se decongeleaza la cuptor, nu la microunde. Acestea distrug orice urma de nutrienti din interiorul preparatului si il fac un balast alimentar.

Sursa: Pro TV