Importanta mancarii gatite acasa, de care depinde sanatatea intregii familii. Cum gatim inteligent

mancare

"Du-te la cratita!" are o conotatie negativa printre cei mai multi dintre noi. In realitate insa, gatitul acasa este o actiune inteligenta de care depinde, in mare masura, sanatatea intregii familii.

Primul argument? Controlul calitatii alimentelor. In plus, persoanele care isi pregatesc singure masa au o speranta de viata mai mare, spun studiile

Timpul costa bani. Si gatitul imi ia timp, deci ies in pierdere. De ce n-as cumpara, mai bine, un semi-preparat din primul magazin?

Mihaela Bilic, medic nutritionist: "Tot ce cumparam din comert e mult mai bogat in grasimi, in zahar si preparatele pot fi pline de imbunatori de gust sau aditivi. Orice mincare gatita e mai dietetica si mai echilibrata decat acelasi produs cumparat din comert."

Persoana care gateste intr-o familie detine controlul asupra sanatatii pe termen lung a tuturor membrilor. Iar acesta sau aceasta ar trebui sa stie ca hrana neinsotita de informatii poate deveni un toxic.

Citește și
Csid
Topul preparatelor cu potential cancerigen. Snitelul de pui, pestele pane sau gogosile trebuie consumate cat mai rar

Gatitul inteligent inseamna sa eliminati cele mai periculoase metode de praparare.

Cristi Margarit, consultant in nutritie: "In primul rand vom sti ce punem acolo, vom avea un control foart bun asupra acelor alimente, asupra calitatii, asupra metodelor de preparare. Metodele rapide care se folosesc in restaurante sunt mult mai daunatoare, cum ar fi gratarul, e mult mai sanatos cuptorul de acasa."

Orice mancare se prepara corect la cuptor intr-o baza de suc de rosii, in defavoarea uleiului. Sucul de rosii incalzit este, culmea, mai valoros decit rosia proaspata insasi. Anti-oxidantul denumit LICOPEN devine mai usor de asimilat de catre organism in conditiile date. O suta de grame inseamna doar 18 kilocalorii si in acelasi timp un remineralizant ideal. Uleiul, in schimb, aduce sute de calorii in plus oricarui preparat.

Stiu ca e mai bine sa gatesc acasa decat sa cumpar un preparat gata facut, dar nu am timp! Si n-am ce sa fac in aceasta privinta!

Mihaela Bilic, nutritionist: "In momentul in care gatim mai mult putem pune portii mici in caserole la congelator, pe care poi putem sa le decongelam si sa avem diversitate pe masa, fara sa gatim in fiecare zi."

Portia se decongeleaza la cuptor, nu la microunde. Acestea distrug orice urma de nutrienti din interiorul preparatului si il fac un balast alimentar.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Zeama lunga cu o urma de carne - meniul de 5 lei/ zi al bolnavilor internati. Pe ce mizeaza statul pentru cheltuieli mai mici
Zeama lunga cu o urma de carne - meniul de 5 lei/ zi al bolnavilor internati. Pe ce mizeaza statul pentru cheltuieli mai mici

O zeama lunga, paine, paste si o urma de carne. Ce poate sa primeasca la trei mese si doua gustari un pacient internat, cand statul roman da pentru el o suma ridicola - 5, 6 sau 8 lei pe zi?

Topul preparatelor cu potential cancerigen. Snitelul de pui, pestele pane sau gogosile trebuie consumate cat mai rar
Topul preparatelor cu potential cancerigen. Snitelul de pui, pestele pane sau gogosile trebuie consumate cat mai rar

Snitel de pui cu piure sau peste pane cu cartofi prajiti - iata doua feluri de mancare preferate de majoritatea romanilor. Alegeti-le cat mai rar, recomanda specialistii, pentru ca sunt in topul preparatelor cu potential cancerigen.

Chef Victor Melian si-a facut blog in direct, la iLikeIT. Top site-uri cu retete si comenzi de mancare
Chef Victor Melian si-a facut blog in direct, la iLikeIT. Top site-uri cu retete si comenzi de mancare

Cand vine el, unora nu le pica bine, dar sigur pune treaba pe roate.
In bucatarie, este chef, dar si-a gasit nasul cand vine vorba de internet si tehnologie.

Recomandări
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați

Viscolul începe să pună mari probleme în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 de kilometri pe oră au rupt copaci și stâlpi de curent electric.

Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său
Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său

Un agent de serviciu al Școlii de Poliție din Câmpina, cu o vechime de peste 20 de ani în sistem, a fost arestat preventiv, după ce un elev a reclamat că l-ar fi agresat sexual.

Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați
Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați

Situație îngrijorătoare în spitalele de boli infecțoase din țară care au rămas fără locuri libere din cauza numărului mare de pacienți cu gripă.