Hernia inghinala la copii. Cum se depisteaza la varste fragede si care este metoda de vindecare
Multe boli ale copilariei se rezolva prin crestere, spun pediatrii. Una dintre cele mai frecvente, ne referim la hernia inghinala, nu intra, din pacate, in aceasta categorie.
Odata aparuta, are nevoie de interventie chirurgicala. Nu de un timp de asteptare. Cand se considera urgenta?
Catalina Iordan, medic specialist neonatolog: "Aceste sunt cele 3 teste pe care le realizam in maternitate, screening metabolic, testare audiologica si ecografia de sold."
Odata nascut, bebelusul este evaluat clinic in intregime. Inca din aceasta faza poate fi depistata hernia inghinala. Aceasta inseamna ca, in abdomen, exista inca o comunicare cu asa numitul canal inghinal. In mod normal, aceasta ar fi trebuit sa se inchida in timpul vietii uterine. Prin acest spatiu, poate intra intestinul.
Andrei Bogdan, medic primar chirurgie pediatrica: "Atunci exista un pericol de a se forma o ocluzie care se poate termina si cu moartea intestinului respectiv si cu complicatii serioase."
Odata aparuta, hernia nu se vindeca de la sine, ci doar prin operatie. Asta nu inseamna ca toate interventiile trebuie facute in regim de urgenta. Gradul il da doar strangularea intestinului. Cum va dati seama ca exista o problema? Parintii pot vedea pe abdomenul copilului o umflatura care apare si dispare. Este o situatie care are nevoie imediat de investigatii.
Pentru hernia descoperita in timpul primelor luni de viata, exista o practica ce presupunea lipirea unor benzi pe zona slaba din abdomen. O initiativa periculoasa, ce nu duce la vindecare. Intestinele pot migra, chiar daca pe abdomenul copilului sunt puse benzi.
Interventia chirurgicala nu este dificila. Parintii se sperie totusi de anestezie.
Andrei Bogdan, medic primar chirurgie pediatrica: "Anestezia e una generala dar nu e lunga durata, nu necesita o relaxare profunda a musculaturii. Dureaza 20 de minute, jumate de ora si pacientul. Pleaca acasa in 90% din cazuri in aceeasi seara."
Odata operata, boala nu reapare.
Sursa: Pro TV
Etichete: ecografie, pediatrie, ce se intampla doctore, hernie inghinală,
Dată publicare:
22-03-2015 09:12