Fumul, noxele si praful din atmosfera au un potential cancerigen crescut. Cum ne putem proteja organismul de autopoluare
Pulberi, noxe, fum - toate afecteaza mucoasa respiratorie. Vorbim despre toxice care au potential cancerigen crescut. Nu va puteti feri de ele. In schimb, exista mijloace care impiedica autopoluarea.
In fiecare luna, mucoasele din interiorul aparatului respirator se reinnoiesc. Toate celulele nou aparute trebuie sa fie identice cu celulele mama. Pentru ca vorbim despre o rata mare de schimbare celulara, e usor sa apara deviatii. Iar deviatiile pot insemna cancer.
Pe aceasta mucoasa, care oricum se schimba des, vin in contact direct toate pulberile din atmosfera, gazele de esapament, noxele. Tocmai am vorbim despre o posibila explicatie a frecventei cancerului pulmonar, boala care apare si la nefumatori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prof. dr. Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: "E posbil sa faca fara nicio discutie, pentru ca traiesc in acelasi mediu, dar incoparabil intr-un procent mult mai mic decat a fumatorilor, poate a zecea parte, poate chiar mai putin."
Pe langa toate particulele din atmofera pe care nu le puteti controla, vine suplimentar fumul de tigara. Noxe inspirate voluntar, autopoluare.
Prof. dr. Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: "Lucrurile nu se petrec imediat, ci au loc cumulativ, vin oameni care spun: 'dar, m-am lasat de fumat'. Statisticile arata ca nefumatori si fumatorii au acelasi risc de face cancer pulmonar abia la 10 ani de la renuntarea la fumat, abia dupa 10 ani poti sa compari un fumator cu un nefumator."
Un alt mod prin care va autopoluati se petrece tot in aer liber. Nu-i asa ca vi se pare savuros un gratar inchins, pe carbuni? Gazele de esapament de la masini inseamna produse aromatice. Acelesi hidrocarburi se gasesc si atunci cand frigeti carnea pe gratar.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Expunerea carnii direct la flacara e foarte toxica."
Mai exact, in timpul pregatirii la gratar, fumul rezultat din combustibil, dar si prin arderea propriu-zisa a grasimii din carne degaja peste 100 de subtante. Aceastea intra in aer, iar, o parte, in preparat. Hidrocarburile aromatice interfera cu activitatea de detoxifiere din tot organismul.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Fumul este toxic prin acumulare, de data asta nu poate sa fie eliminat in organim."
Acelasi efect il au si afumaturile. Un gratar sau afumaturi o data pe saptamana inseamna prea mult.