Fumatul nu pune doar plamanii in pericol. Lista afectiunilor ce pot fi provocate de tutun
Fumati? Atunci nu doar plamanii se afla in pericol. Cavitatea bucala, dar si regiunea gatului, sunt direct afectate. Spre exemplu, tigarile va distrug senzorii gustului.
Daca fumati, trebuie sa stiti ca substantele toxice va afecteaza gustul, dar si capacitatea de aparare din regiunea cervicala. Aflam care sunt urmarile, daca ati fumat mai mult de 2 ani.
Fumatul determina cancer de plamani. Este informatia pe care o cunosc cei mai multi. Inainte de plamani insa, substantele toxice au impact direct asupra altor organe. Sa luam exemplul cavitatii bucale. Imediat ce gustati un aliment, acesta intra un contact cu senzorii situati pe suprafata limbii.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist: "Se transmite un impuls catre creier ca acel aliment va patrunde in tubul digestiv si tubul digestiv se pregateste pentru digestia acelui aliment secretand substante necesare".
Din acest motiv, cu cat mestecati mai mult, cu atat digestia are loc mai bine. E important sa mentineti in stare perfecta senzorii gustativi. Se altereaza usor prin fumat si prin alcool baut constant. Care e urmarea?
Dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist: "Se poate ajunge sa se consume mai multa sare decat ar fi normal, pentru ca nu mai este aceeasi perceptie naturala a gustului".
Consumul exagerat de sare are legatura cu bolile renale, dar si cu cele ale sistemului cardio-vascular. Fumatul insa actioneaza direct asupra tuturor structurilor gatului.
Prof. dr. Viorel Zainea, sef sectie ORL: "In intervalul de la 2 la 22 de ani de la initierea fumatului de catre persona respectiva, se grupeaza majoritatea transformarilor care duc la transformarea unei celule normale prin keratina catre atipii apoi catre cancer".
E dovedit ca fumatul distruge capacitatea naturala de aparare a regiunii cervicale. In plus, vara nu exagerati cu bauturile reci!.
Prof. dr. Viorel Zainea, sef sectie ORL: "Consumatul lichidelor reci impreuna cu fumatul, cu alcooul sau refluxul diminueaza capacitatea de aparare a regiunii cervicale. Laringele va cobora si va urca mai incet in timpul deglutitiei, mecanism natural de protectie in timpul inghititului. Toate astea la fumator, la alcoolic, la reflux sunt diminuate si favorizeaza actiunea factorului toxic la nivelul laringelui".
In felul acesta, creste semnificativ riscul cancerului de laringe.
Prof. dr. Viorel Zainea, sef sectie ORL: "La vechii fumatori sau noii fumatori sa sesizeze daca vocea si-a modificat caracteristicile. Pe scurt, o raguseala mai veche de o luna".
Aceasta se investigheaza prin metode endoscopice. De asemenea, orice dificultate pe care o simtiti in timp ce mestecati si inghititi trebuie raportata medicului.