Dragos Bucurenci alearga pentru copiii abandonati din cauza saraciei. Cate orfelinate comuniste mai sunt in Romania

13-05-2016 16:57

Copiii abandonati sau cei aflati in pericol de a fi separati de familiile lor au un sustinator puternic. Dragos Bucurenci va alerga pentru ei, la Semimaratonul International Bucuresti de duminica.

Pana atunci insa,de retinut este ca activitatea fizica in grup de doi, parinte-copil, nu e importanta doar pentru starea de sanatate a partilor. Creeaza, in primul rand, relatii de joc in familie.

„Noi, cei de la Fundația Hope and Homes for Children, ne propunen inchiderea institutiile de tip vechi, care au ingrozit Europa cum 20 de ani, erau 150. Si mai sunt vreo 75”, explica Dragos Bucurenci. „Ce facem cu minorii din astfel de centre? Ii ajutam sa fie reuniti cu familia. 2 din 3 copii din orfelinate nu sunt orfani, familia lor nu-si permite sa-i creasca, iar statul roman plateste 600 de euro mai degraba decit sa-i dea familie o mica suma”.

Iar in privinta celor care n-au nici mama nici tata, Fundația Hope and Homes for Children, cu care Dragos Bucurenci colaboreaza, propune case de tip familiam, cu cel mult 12 copiii. Acestea sunt si recomandarile Comisiei Europene in privinta copiilor fara parinti. Si au fundament.

Privim, astazi, in ansamblu, toti copiii. Nu sunt adulti in miniatura - o spun si medicii, si psihologii, si psihiatrii. De ce sunt mai neastimparati decit parintii carora le mostenesc genele? Explicatia e anatomica si se refera la cresterea accentuata.

Diana Stanculeanu, psiholog: „Ei se lungesc, musculatura lor creste si asa apare nevoia de miscare. In primii 3 ani de viata musculatura lor se tripleaza.”

Daca cel mic s-a nascut cu un nivel crescut de energie - aceasta nu e o boala - se va plictisi usor. Are nevoie de activitati diferite si are nevoie de activitate fizica sustinuta. Ideal, cu unul dintre parinti. E o modalitate excelenta de a stabili relatiile de joc corecte in familie.

Cresterea accentuata se intampla si la interior. Pina la varsta de doi ani creierul atinge 80% din dimensiunea celui de adult. In aceasta perioada se formeaza inteligenta. Bibliotecile de carti citite ulterior se aseaza doar pe o retea emotionala. De la mama si tata are nevoie sa invete. Pe fundamentul acesta se aseaza apoi abilitatile de gindire si de perceptie.

Un parinte care doar prezent fizic nu este suficient. Copilul trebuie sa primeasca siguranta ca e iubit, spun psihologii, iar cea mai importanta recomandare a lor suna usor ciudat. ''Sa nu ai asteptari de la copil''. I-ati adus pe lume, ii vedeti crescand, dar...nu uitati ca nu sunt marionete. Le-ati dat viata... tocmai ca sa respectati viata!