Doua analize esentiale pe care orice parinte trebuie sa le faca copiilor in primul an de viata. Recomandarile specialistilor

Ultima actualizare: 24-09-2015 07:07

Il duceti la pediatru, ii faceti analizele de sange. Si totusi, in copilarie, incercati sa nu treceti peste doua investigatii pretioase in lipsa simptomelor - ecografia abdominala si cea cardiaca.

Cele doua testari, fara iradiere, dau certitudinea ca cel mic este... perfect construit. Multe dintre defectele congenitale nu se vad la ecografiile de sarcina.

Dupa nastere, la orice examen medical sunt verificate bataile inimii copilului. In unele cazuri, suflul anormal primeste recomandare de ecografie cardiaca. E posibil sa fie vorba de o malformatie congenitala. La nivelul cordului, noua din cele 260 descrise de literatura de specialitate sunt mai frecvente. Si pot da semne nespecifice.

Dr. Doru Dumbrava, medic primar cardiologie pediatrica: “E vorba de copii care cresc prost indiferent ca e boala cardiaca sau alta afectiune organica, in perioada de nou nascut, sugar au impact major asupra cresterii.”

Este vorba atit de cresterea in inaltime, cat si in greutate. Alti copii cu malformatii cardiace congenitale obosesc repede in timpul suptului, ori au transpiratii reci. Si bolile respiratorii frecvente si severe sunt un semn de intrebare.

Conf. Dr. Doru Dumbrava, medic priamr cardiologie pediatrica: “E responsabilitate mare a medicilor care investigheaza curent acesti copii, trebuie aiba flerul ca ceva nu e in regula. Sunt defecte minore la care exista posibilitatea rezolvarii pe cale naturala, defecte mici interatriele, ventriculare care se inchid singure, si apoi il urmaresti din aproape in aproape, nu daca l-ai gasit, gata la chirurg.”

Din toate acest motive, in primul an de viata al copilului e recomandat sa ii faceti o ecografie cardiaca. Ca sa aflati ca totul e perfect construit. Din exact acelasi motiv, si abdomenul trebuie vazut ecografic. Investigatia nu prespune iradiere si se poate face reperat, fara riscuri.

Dr. Nicu Caceaune, medic primar medicina interna: “In mod expres ne adresam si celor tineri, copii, adolescenti. Organismul uman are mai multe ingrediente, noi trebuie sa stim in primul rind ca avem toate organele , ca n-avem un organ lipsa si ca nu exista patologie specifica varstei mici.”

Ulterior, specialistii recomanda investigatia, daca cel mic se plange de durere repetitiva la nivelul abdomenului. Dar pediatrii insista ca, in acest caz specific, sa le comunicati si contextul psihologic in care apare durerea.

Prof. dr Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: De foarte multe ori sunt cauze neurovegetive care duc la acesta situatie, de exemplu copilul trebuie dus la gradinita si cand trebuie sa plece incepe durerea de burta.”

Aproximativ 80% din cauzele de abdomen cronic dureros in cazul celor mici tin de sistemul nervos.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO