De ce razele X devin inofensive după o anumită vârstă. Câte investigaţii sunt permise

29-07-2019 10:56


Pentru sân - ecografie, mamografie sau RMN? Înainte de orice investigaţie imagistică, un singur lucru ar trebui să intre în educaţia de sănătate a oricărei femei: controlul de rutină, odată pe an.

De la 20 de ani, ecografie mamară în fiecare an, de control. Nu are niciun risc. Face parte din educaţia de sănătate necesară oricărei tinere.

După 40 de ani, ecografie plus mamografie de control – spun ghidurile internaţionale. Din 3 motive. După 40 de ani, riscul de cancer de sân creşte. Pe de altă parte, structura sânilor se modifică în mod natural, iar mamografia oferta informaţii mult mai valoroase. Şi, în ultimul rând, odată cu vârsta, sensibilitatea la razele X - cele utilizate în mamografie - scade.

Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: “Vorbim e aceeaşi cantitate de raze X, dar efectele acestor raze X sunt diferite la un sân tânăr faţă de o femeie de 70 de ani. La o femeie de 70 de ani riscurile sunt minime pe când la o tânără efectele sunt mai mari”.

După 40 de ani, dar şi la suspiciuni date de ecografie, indiferent de vârstă, mamografia cu biopsie ghidată de computer e investigaţia de top.

RMN-ul cu cu substanţa de contrast este ultima investigaţie la acest nivel. Şi doar dacă există suspiciuni clare de tumori maligne. RMN ul captează imagini cu ajutorul unei magnet nepericulos. Nu are raze X, asemenea computerului tomograf.

În afară de toate aceste detalii de imagistica medicală, cel mai important pas în prevenţia cancerului de sân este controlul anual de rutină.