De ce pauza de 15 minute este esentiala pentru parinti si pentru copii. Avertismentele psihologilor
"15 minute pe zi doar pentru dumneavoastra!", este recomandarea unanima a psihologilor. Si face parte din dosarele sanatatii psihice. Regula sfertului de ora devine vitala cind aveti copii.
"Pune-te in valoare!". Asa suna unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le pot primi copiii, adolescentii dar si adultii. De altfel, recomandarea se afla la loc de cinste in ghidurile predate participantilor la cursurile de parenting. Psihologii insista ca parintii sa nu cada prada perfectionismului.
Gyorgy Gaspar, psiholog : „Cea mai sanatoasa relatie parinte – copil e cea in care parintele are grija de propiile nevoi. Acea relatie in care parintele nu se ascunde in spatele nevoilor copiilor”.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Puneti-va in valoare in fata propriului copil! Cu alte cuvinte, aratati-i ca atat el cit si dumneavoastra aveti nevoi. Regula celor 15 minute este vitala, de ambele parti.
Gyorgy Gaspar, psiholog: „Parintele vine acasa de la serviciu, are un moment de conectare cu cel mic, dupa care simte nevoaia ca, timp de 15 minute sa fie lasat singur. De cele mai multe ori parintele se simte vinovat. Frustrarea parintelui creste foarte mult si nivelul de discomfort din relatia parinte- copil creste. Daca parintele ii spune: ma lasi 15 minute si dupa 15 minute promit sa ne jucam, cei mai multi copii inteleg asta.”
Timpul scurt, dar petrecut doar cu propria persoana, inseamna sa ii oferiti tocmai copilului un model de comportament sanatos, adaptat unei vieti stresante. Acest model, spun specialistii, trebuie evidentiat in fata celor mici pentru ca ii ajuta sa se adapteze la mediu. Puneti-va in valoare nu inseamna insa sa pozati in super-eroi. Ci sa fiti oameni, egali in drepturi, dar vulnerabili prin definitie.
Adina Dumitrescu, psiholog: „il ajuta sa aratam vulnerabilitatea noastra, ei cred ca adultii sunt niste titani ca nu pling niciodata, care n-au probleme, si ii dezorienteaza”. Cele doua comportamente creeaza, de fapt, cel mai bun ghid de adaptare in societate pentru un copil.