Sangele grabeste vindecarea ranilor deschise, dar combate si infertilitatea. De ce este important sa donezi anual

Ultimul update: Joi 18 Mai 2017 06:59
Data publicarii: Duminica 26 Martie 2017 12:26
Categorie: CSID

Va recomandam in fiecare an sa donati sange. Cele mai recente descoperiri din cercetare ne dau, insa, din nou prilejul sa demonstram capacitatile acestui lichid.

In stomatologie si in ortopedie, un concentrat din sange ce contine celule stem grabeste vindecarea si reduce perioada de convalescenta de pana la opt ori, in cazul unei interventii chirurgicale pe os.

Luna viitoare, specialisti in infertilitate din lumea intreaga vor sa vorbeasca despre ceea ce pare o idee uluitoare. Femei tinere, care sunt la menopauza ori, pur si simplu, nu mai au material genetic, pot revigora functia ovarului cu propriul sange. Iar in urma acestui proces, chiar pot sa aduca pe lume un copii.

Dupa recoltare, sangele ese centrifugat. Medicii sunt interesati de trombocite, adica celulele care, in cazul unei rani, vin repede la locul accidentului si opresc sangerarea.

In interiorul lor, gasim factori de crestere. Acestia sunt importanti in medicina estetica, dar si in stomatolgie. Membrane facute din propriul sange conduc la o vindecare de opt ori mai rapida a tesutului osos, dupa o extractie dentara.

Doi angajati ai Centrului de Transfuzii Craiova ridicati dupa ce au fost prinsi ca vindeau pungi de sange cu 200 de lei/buc

Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: "Factorii astia de crestere sunt ca niste mesageri care comunica cu celulele din jur si, in felul acesta, se regenereaza accelerat. O tehnologie care e suta la suta din propriul sange, nu are niciun fel de reactii adverse. Ar fi ciudat sa ai reactii adverse la propriul tau sange."

Proceduri specifice medicinei estetice au condus la o idee uluitoare. Cinci clinici din lume si-au unit fortele, iar, luna viitoare, o femeie aflata de 4 ani la menopauza va veni la congres cu burtica de gravida. Cum a fost posibil?

Dr. Andreas Vytoulkas, medic specialist infertilitate: "S-a demonstrat ca o femeie cand intra la menopauza - o rezerva mica ramane in ovar si intrebarea este cum putem sa activam rezerva respctiva. Injectand celulele respective in ovare nu reactivam ovarele, pur si simpu reactivam mica rezerva ovariana care poate sa fie acolo."

Rezerva ovariana inseamna materialul genetic feminin, din care poate sa apara o sarcina. Este revigorat cu sangele viitoarei mamei.

Propriul sange poate fi de ajutor si in cazul in care sarcina nu apare la femei tinere. La care, insa, uterul nu ajunge in stare pretabila pentru sarcina.

Daca o sarcina nu apare dupa un an de contacte intime neprotejate, nu pierdeti timpul. Adresati-va unui specialist in infertilitate, pentru ca vorbim despre o afectiune care are nevoie de tratament tintit. Ambii parteneri trebuie sa il urmeze.

Accidentele vasculare cerebrale, care omoara un pacient din doi, sunt agravate de fumat. RMN-ul, prima metoda de preventie

Accidentele vasculare cerebrale, care omoara un pacient din doi, sunt agravate de fumat. RMN-ul, prima metoda de preventie

csid relatie copii parinte

Cum trebuie să gestionați relația părinte-copil. Cuvintele de care au nevoie

Cataracta trebuie tratată cât mai repede. Medicii recomandă intervenția cu laserul

Vorbitul în timpul mesei și folosirea farfuriilor mari duc la îngrășare

Riscurile la care vă expuneți când consumați alcool în timp ce luați medicamente

Copii operaţi în pântecele mamei, la 2 spitale din România. "Sunt puţine centre în lume"

Roşioara, cel mai sănătos peşte din România. De unde vine 80% din peştele de la noi

csid

Starea constantă de îngrijorare dăunează grav organismului