Cum trebuie mancata halvaua pentru a avea efecte benefice pentru organism. Cand devine daunatoare
Halvaua este un aliment preferat de romani, mai ales in perioadele de post, insa acestia trebuie sa stie ca aceasta poate sa fie benefica dar si daunatoare pentru sanatate, spun nutritionistii.
"Se recomanda a se consuma maxim 25-30 grame pe zi, deoarece dezavantajele sunt destule: 100 de grame de halva contine 12-14 grame proteine; 42-47 grame glucide si 35-39 grame lipide. Si, cel mai grav, aproape 600 de kilocalorii la suta de grame. Aceste calorii pot fi arse alergand minim 8 kilometri intr-o zi. De altfel, halvaua poate capata valoare terapeutica prin adaugarea de seminte de susan, de exemplu. Acest produs devine un element tonic pentru sezonul rece, deoarece semintele de susan contin substante active (fibre, proteine), minerale (zinc fier, fosfor, calciu, potasiu) acizi grasi nesaturati (acid oleic), lecitina, acizi polinesaturati (omega 6)”, afirma medicul nutritionist Dan Merisca, din Arad, potrivit Adevarul.
Specialistul mai sustine ca halvaua are, pe de alta parte, si beneficii pentru sanatate.
„Consumata rational, are efecte depurative, antioxidante, tonice si remineralizante. De altfel, un alt atuu il are si in tulburarile de memorie, prin continutul crescut de lecitina. Pana la urma, foarte importanta e provenienta produsului si continutul in seminte de susan, dar recomandarea de baza este si ramane consumul limitat de halva zilnic. Excesul se poate transforma intr-o veritabila bomba calorica. Daca mananci halva goala pana la 30 grame pe zi, nu se depune, dar in combinatie cu painea, tot se depune”, mai precizeaza Dan Merisca.