Care sunt cele mai periculoase substante din casa. Ce ingrediente toxice contin produsele de curatare
Monitorizati copiii in permanenta, si fiti cu ochii-n patru... mai ales in jurul orei 5 dupa-amiaza. Statistic, este cea mai periculoasa perioada din zi. In special, pentru baieti. Atunci, au loc cele mai multe intoxicatii, plecate din te miri ce cauze.
Substantele care ajuta la buna functionare a masinilor sunt printre cele mai periculoase toxice. Antigelul - etilen glicol pe numele complet - e dulce si atractiv, prin culoare. Ingerat accidental de catre cei mici, declanseaza, in mai putin de 12 ore, insuficienta renala. Vorbim de echivalentul a doar doua lingurite.
La fel de periculoase sunt motorina si benzina, puse in recipiente de plastic si uitate in locuri la care copiii au acces.
Prof dr Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatru: “Daca avem o ingestie cu produse petrolifere, in 6 ore putem sa avem o pneumonie chimica extraodinar de grava care necesita si 2-3 luni de terapie.”
Ingerate accidental, motorina si benzina se aspira automat in plaman.
La fel de periculoase sunt si produsele de curatenie.
Prof dr Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatru: “Din pacate, anul acesta au aparut intoxicatii accientale cu soda caustica, deci dupa ce ani de zile am facut eforturi de a scoate soda caustica de pe piata noastra acum avem preparate italienesti.”
Produsele destinate degresarii, de exemplu, contin soda caustica. Produc arsuri extrem de grave, iar natura complicatiilor depaseste de multe ori arsura in sine. Atentie mare si la detergentii colorati si ambalati in pernute. Roase de cei mici, accidental, de obicei, acestea pot duce la pneumonii chimice severe.
Detergentul lichid, ingerat de catre un copil sub 5 ani, poate face ravagii in arborele lui respirator. E nevoie de numai doi mililitri.
Ramanem tot la intoxicatii, dar... schimbam natura. Pentru ca suntem in mijlocul unei perioade cu ploi, daca mergeti, cumva, in zone de padure, evitati sa culegeti ciuperci.
Pentru un copil, zece grame dintr-o ciuperca necomestibila - o bucatica de un centimetru, practic - echivaleaza cu o doza fatala. Daca semnele digestive - intoleranta alimentara, varsaturi, diaree - se produc in mai putin de sase ore de la ingestia ciupercilor, vorbim despre o situatie fericita. Prin tratament la timp, nu vor exsista sechele.
Dramatic este cand parintii isi dau seama tarziu. Si in primul, si in al doilea caz vorbim despre urgente, asa ca mamele si tatii trebuie sa ceara rapid ajutor specializat.