Cum si mai ales cat trebuie sa mancati la masa de Paste. Care sunt sfaturile alimentare ale specialistilor
Proteine puternice – iata ce contine carnea unui animal tanar. Este vorba despre miel, ied, vitel de lapte si purcelus de lapte. Acestea se consuma cu moderatie atat de catre copii, dar si de catre persoanele care au grasimile crescute in sange.
Va plac preparatele de miel, vita sau porcusor de lapte? Sunt mamifere extrem de tinere, cu proteine extrem de puternice. Insa acestea se consuma dupa anumite reguli pentru a nu risca probleme de sanatate.
Va place friptura de miel sau de ied? Indiferent de raspuns, ideal ar fi sa consumati carnea provenita de la animale cu o greutate mai mare de 10 kilograme. Carnea animalelor tinere contine cantitati uriase de proteine foarte puternice.
"Contine proteine care, prin degradare, dau acid uric in cantitate mare, care se pot acumula in articulatii", spune doctorul Ion Daniel.
"Ori o cantitate prea mare de acid uric in sangele omului poate sa duca la doua situatii - pietre la rinichi sau o boala destul de neplacuta care se numeste guta", spune profesorul doctor Mircea Diculescu.
Prudente cu mielul, iedul, vitelul sau purcelusul de lapte trebuie sa fie si persoanele care au colesterolul crescut, trigliceridele mari sau acid uric peste limita. Aceste valori modificate si expunerea la proteine puternice conduc la diabet. Explicatia?
"Ficatul da cu biciul in insulina secretata de pancreas si pancreasul, incercand de fiecare data sa transforme orice fel de glucid in lipid, isi epuizeaza resursele si atunci faci diabet", spune Diculescu.
Si copiii trebuie sa consume cu moderatie friptura de miel si drob. Cel mai periculos preparat de Paste este drobul.
"Si la copii trebuie cu limita pentru ca stomacelul lor are o capacitate de digestie inca incomplet formata", explicat Mircea Diculescu.
Asadar, toate aceste delicatese se mananca moderat, combinate cu salate mari de frunze. Nu le asociati cu orez, paine, mamaliga. Aceasta pentru ca glucidele si proteinele unui animal tanar nu se pot digera impreuna. Si nu prajiti carnea in ulei.
"Prajeala in sine este un proces care genereaza astfel de substante cancerigene. O lingura de ulei este echivalentul a 150 de kilocalorii, deci 2 linguri de ulei inseamna 300 de kilocalorii. Ca sa consumi aceste calorii, trebuie sa mergi pe jos cam 5 kilometri", explicat doctorul Ion Daniel.
Si tineti cont ca un pahar de vin, bere sau tarie nu favorizeaza digestia. Alcoolul este un solvent care distruge enzimele digestive. In aceste conditii, digestia nu se desfasoara optim. Orice bautura alcoolica se consuma corect doar intre mese.