Cum se da primul ajutor in cazul unei persoane care nu mai respira. Manevrele simple prin care puteti salva vieti

13-05-2016 17:21

Luam astazi impreuna una dintre cele mai importante lectii de prim-ajutor. Va aflati linga o victima care nu e constienta si nu respira. De manevrele dumneavoastra - pana vine ambulanta, cel putin - poate depinde viata acelui om.

Iata cum suna notiunile de baza ale supravietuirii in aceasta situatie. Cu mina pe frunte, doua degete sub barbie, tragem de frunte si tragem astfel de baza limbii, si se verifica calea respiratorie.

Victima nu este constienta si nu pare sa respire. Chemati de urgenta ambulanta! Cu telefonul pus pe difuzor sau rugand pe cineva sa se ocupe de acest aspect, in timp ce incepeti procedura. Minutele ce trec pana la sosirea medicilor sunt vitale pentru supravietuire...

Victima trebuie sa stea pe o suprafata dura - ciment de exemplu - ca manevrele de compresie sa fie aplicate direct pe inima. 30 de miscari se fac spre interior.

Podul palmei trebuie sa fie lipit pe stern si planul dur, la jumatatea distantei dintre gaura de la nivel gitului si capatul sternului. Asezam podul palmei de la cealalta mina peste podul palmei, cu coatele drepte si picioarel usor departate.

Urmeaza apoi doua insuflatii. Stringeti nasul victimei si suflati de doua ori. Practic, astfel ii asigurati un nivel minim de oxigen astfel incit sa ii cresca sansele de supravietuire pina la ajutorul avansat din partea ambulantei.

La copiii cu varste cuprinse intre 1 si 8 ani se verifica si pulsul inghinal. Iar manevrele incep cu cinci insuflatii. Cu mina pe frunte, stringem bine nasul. Apoi... cele 30 de compresii. Se fac cu o singura mina.

La bebelus, starea de inconstienta apare, in multe cazuri, dupa ce se ineaca cu lapte. Asezam bebelsul pe un brat, mana sa fie aplecata in jos. Cu podul palmei lovim de 5 ori intre cei doi omoplati. Ii sprijinim capul, cu 2 degete apasam de 5 ori pe torace. De data asta cu doua degete tot pe stern se vor face cele 30 de compresii.

Dupa eliminarea corpului strain, pana ce bebelusul isi recapata constienta, trebuie asezat in pozitie laterala, de siguranta.