Cum sa-ti faci copilul sa aiba pofta de mancare. Un nutritionist iti explica de ce nu trebuie sa-i dai medicamente
"Copilul meu mananca mai putin decat mi-as dori" Este un exemplu de gandire mai putin corecta de care dau dovada unii parinti.
Dincolo de raportarea la propriile criterii si nu la nevoile celui mic, foarte multi apeleaza la vitamine sau alte preparate ce ajuta in astfel de situatii. Frecvent insa, reprezinta doar primii pasi facuti pe drumul spre multe kilograme in plus la varste critice.
Adina Dumitrescu, psiholog: “Folosim recompensa cand sunt mici pentru ca au reusit sa termine un joc, le dam o bomboana. El va dori tot timpul sa primesca o prima pentru ca a facut ceva deosebit sau va avea stima scazuta de sine cand va face ceva care lui i se pare gresit!”
Alegeri 2024
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
O bomboana pentru o actiune pozitiva este un disconfort creat copilului. Il va resimti, sub o forma sau alta, toata viata. Vreti, cu adevarat, sa-l recompensati? Folositi cuvintele. ''Esti cel mai tare! Bravo”
De la acest comportament, trecem la altul care implica tot mancarea. "Nu am chef sa mananc!", spune cel mic. Incep mofturile, care duc la scaderea cantitatii de hrana.
Serban Damian, nutritionsit: “Facem diferenta intre un copil capricios care se dezvolta normal, apreciere care nu se face la ochi si o face pediatrul si un copil care are retard de crestere, unde e clar ca trebuie intervenit medical.
Foarte putina hrana, in cateva saptamini, implica un control medical amanuntit. La un copil sanatos, mofturile nu se trateaza cu vitamine si nici cu alte medicamente ce induc pofta de mancare.”
Cel mai utilizat este clorhidratul de Ciproheptadina. Medicamentele homeopate sau alopate luate de un copil sanatos pot sa-l duca in extrema cealalta. Sa manance intruna.
Pana la 2 ani si la inceputul adolescentei - sunt cele doua perioade critice in privinta greutatii. Celulele grase au capacitatea de a se umple cu grasime, practic, nelimitat. Dar la cele doua varste, aceste rezervoare nu doar se alimenteaza, ci se pot inmulti. Si-atunci, ce-i de facut cu un mofturos?
Prof dr Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Sunt unele situatii in care cineva din familie: nu ai mancat tot, vreau sa mananci ai asta si asta. Copilul cat poate maninca!"
Micul dejun corect contine lactate fermentate si paine integrala. Un meniu alternativ il reprezinta o salata de fructe, cu seminte si miere. Pranzul - carne coapta cu salata.
Seara nu se incheie cu ciorba, friptura si piure. Cina corecta pentru un copilas contine doar un pahar cu lapte, un iaurt sau un sandvis cu brinza si legume.
Copilul creste datorita CALITATII acestor alimente, nu prin CANTITATE.