Cum putem preveni osteoporoza înainte de a ajunge la menopauză

Dată publicare: 15-04-2019 09:00
Dată actualizare: 15-04-2019 09:59


Medicaţia pre-menopauza se administrează extrem de uşor în România şi va ajută să aveţi oase mai puternice. În felul acesta, reduceţi riscul de osteoporoza.

Pastilele cu pricina se iau, însă, numai după ce vă asiguraţi că sunteţi în stare bună de sănătate.

În prezent, medicii constată că vârsta medie de apariţie a primei menstruaţii este de 11 ani. Aceasta înseamnă că şi perioada fertilă va fi mai scurtă. În interioul ovarelor, se găsesc celulele reproducătoare numite ovocite. Numărul lor e prestabilit genetic. Şi nu poate fi mărit. În timpul perioadei fertile, aceste celule se pierd la fiecare menstruaţie. Şi în al doilea rând, îmbătrânesc mai repede decât orice altă celulă umană.

Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "E bine să vorbească cu mama, cu bunica maternă să vadă la ce vârstă au intrat ele la menopauza pentru că vârsta aceasta e moştenită genetic şi dacă mama sau bunica maternă au intrat la menopauza la 35 de ani, femeia respectivă va purta acelaşi risc de menopauza precoce".

Odată cu apariţia menopauzei, indiferent de vârstă, hormonii feminini numiţi estrogen şi progesteron încep să scadă. La exterior, pielea semnalează jocul hormonilor. Scad cei feminini şi, culmea, cresc homonii androgeni, masculini. Rezultatul? Se usucă pielea.

Mai mult, aceşti hormoni în cantităţi mai mici predispun la depunerea colesterolului pe vasele de sânge. Şi, în acelaşi timp, scade densitatea osoasă. Medicul endocrinolog supraveghează procesul, fiziologic de altfel.

Osteoporoza, de fapt, e un proces natural prin care oasele corpului se micşorează. Înainte de orice medicaţie destinatata osteoporozei, mergeţi la dentist.

Ionuţ Leahu, medic stomatolog: "Ce e important de ştiut dacă urmează să primim un tratament cu bisfosfonati, o clasă de medicamente prescrisă foarte lejer în România, este că acest medicament opreşte metabolismul osului. Osul nu se mai resoarbe, nu mai descreşte, dar nici nu mai creşte la loc".

Spre exemplu, dacă aveţi nevoie de o extracţie dentară, osul nu se vindecă şi poate să se necrozeze, adică să moară. Aşa că, înainte de orice tratament pentru osteoporoza, mergeţi la dentist şi asiguraţi-vă de sănătatea cavităţii orale.

Ionuţ Leahu, medic stomatolog: "Osteoporoza nu e o afecţiune acută care să ducă la pierderea oaselor în 6 luni/, are o evulotie extrem de lentă, este timp să ne ocupăm de dinţi. Pacintul trebuie să intelega dacă mi se recomandă bisfosfonati nu le iau fără ca înainte să merg la medical dentist".

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!