Cum poti sa-ti tratezi herpesul inainte sa fie vizibil. Tratamentul recomandat de medicii dermatologi
Primele semne de aparitie a herpesului trebuie sa va trimita la medic. Tratamentul inceput intr-o astfel de faza are toate sansele sa functioneze eficient pe termen lung.
In cazul unor pusee repetate, specialistul va investiga si dotarea imunitara. Aflam chiar acum ce presupune cea mai frecventa infectie virala.
Exista opt tipuri de virusuri herpetice cunoscute, care se raspandesc prin atingerea leziunii. Uneori insa, transmiterea se poate face piele pe piele si daca fisurile nu sunt vizibile. Virusul se cantoneaza in sistemul nervos si nu poate fi atacat, initial, prin medicatie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prof. dr Ioan Nedelcu, medic primar dermatologie: “Cand virusul e la o stare de slabiciune se multiplica si ajunge spre piele. In faza asta il putem ataca cu antivirale.”
La o treime dintre pacienti, razele ultraviolete reactiveaza virusul. Expunerea la soare, mai precis. Fenomenul poate sa apara si pe fond de stres, in timpul menstruatiei ori daca exista teren pregatit de anumite boli care scad imunitatea.
Daca puseele se succed la intervale scurte, medicul va investiga daca nu cumva la mijloc e sistemul imun celular. Pana la varsta pubertatii, in organism exista o glanda numita TIMUS, care are misiunea sa antreneze celulele acestui sistem. Limfocitele T, mai precis.
Prof. dr Ioan Nedelcu, medic primar dermatologie: “Se pare ca limfocitele T fie au fost mai lenese fie n-au fost instruite insuficient de-a lungul vietii capacitatea lor de lupta e slaba si trebuie sa le invat, sa le stimulez.”
In acest sens, exista medicatie. Ulterior, se adauga anti-viralele. Usoara intepatura, usoara roseata - sunt semnele premergatoare puseului herpetic. In acesta faza, mergeti la medic.
Prof. dr Ioan Nedelcu, medic primar dermatologie: “Prin repetitia acestei terapii de episode, in timp, episoadele se spatiaza intre ele pana cand nu mai apar.”
Sunt insa si pacinti care nu reactioneaza la schema. Se trece la administrarea unor doze mici de antivirale, timp de sase luni.
La aparitia primelor pustule care par herpes, cereti sfat medical avizat. Nu mergeti la farmacie. Iata cea mai grava situatie cu putinta:
Dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: “Cancerul de buza apare ca un mic herpes, ca o mica julitura pe buza inferioara.”