Cum ne putem reveni mai repede după o despărțire. Recomandările psihologilor

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 14 Mai 2018 08:56
Categorie: CSID

Despărţire într-o nevoie psihologică vitală, aşa descriu specialiştii partenerul. Despărţirea nu are cum să nu doară. Cât de repede vă reveniţi? Trei variante există. Rapid, după o pauză lungă sau după o depresie prelungită.

Intestitatea emoţiilor după o despărţire depinde de vulnerabilitatea personală, dobândită în copilărie. O relaţie de ataşament insecurizant, învăţată alături de părinţi, se reactivează instantaneu când i-aţi spus adio partenerului.

Cât de sigur aţi fost de ataşamentul faţă de mama şi tata? Răspunsul îl aflaţi în cazul unei despărţiri în cuplu.

Undeva am învăţat că nu mă pot baza pe celălalt, nu pot avea încredere, că nu sunt de iubit, în momentul în care apare o părăsire se reactivează toate aceste gânduri despre mine şi despre relaţii, că eu nu pot să fiu iubit, că nu mă pot baza pe ceilalţi, că ceilalţi te lasa baltă”, explică Bogdna Bursuc, psiholog.

Acum încep cu adevărat exerciţiile de supravieţuire. E normal să aveţi o suferinţă după orice fel de pierdere. Descriem variante de rezolvare.”Uit! Nu mă mai gândesc!” - doar vă prelungiţi travaliul. ”În primul bar şi îmi găsesc pe cineva!” - din nou, vă prelungiţi travaliul. ”Sunt un prost! De ce să sufăr din cauza altcuiva?” - nici asta nu funcţionează.

De ce nu funcţionează? E un lucru care e incongruent cu tot ce ai făcut în realitate în loc să te încurajeze acest mesaj, e ca şi cum ai fost orb atâta timp”, a precizat Bogdana Bursuc.

”Mă izolez!” - variantă la fel de proastă. Iată de unde e realist să plecaţi ca, mai apoi, să lăsaţi timpul să-şi facă datoria. Şi să vă simţiţi mai bine!

Ce e foarte important este să-mi construiesc o viaţă un pic mai mare care să poată conţine această suferinţă. Ce înseamnă asta? Înseamnă să urmez o structură a zilei, adică programul dinainte, să ies cu prieteni, astfel spus să am o viaţă un pic mai mare ca suferinţa să nu mai fie egală cu viaţa mea”, explică Bogdana Bursuc.

Suferinţa există, o respectaţi - altfel nu e posibil - dar e mai mică decât toată viaţa pe care o aveţi. E singurul gând care vă dă, realmente, o gură de oxigen. Ce învăţaţi astfel înseamnă tocmai şansa să aveţi în viitor o relaţie bună şi longevivă.

Iar pentru viitor, în cuplu? Mai puţine critici şi o atitudine conştientă faţă de cel de alături. Atitudinea conştientă se referă în primul rând la nevoile celuilalt.

Suntem prea siguri de noi şi ne lăsăm pe o ureche şi nu mai arătăm respect faţă de nevoile celuilalt, mergem pe idea că situaţia căsătoriei e un dar care dă stabilitate”, explică Jeni Chiriac, psiholog.

Doar că stabilitatea în cuplu, indiferent de statutul matrimonial, are nevoie de întreţinere zilnică.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ce se întâmplă în gura unui fumător dacă renunță 4 zile la țigări
Ce se întâmplă în gura unui fumător dacă renunță 4 zile la țigări
Gripa
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine
Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
Ce se întâmplă cu organismul atunci când mâncați noaptea
Boala mută care vă afectează organismul fără simptome. Recomandările medicilor
Cum ne putem detoxifia corpul după mâncărurile grele de Crăciun
Sfaturile lui Moș Crăciun pentru o copilărie fericită
Copii
Ce se întâmplă cu copiii, atunci când părinții îi amenință că nu mai vine Moș Crăciun