Cum ne protejam stomacul in perioada sarbatorilor de iarna. Recomandarile facute de medici
Cozonaci, sarmale si sunculita. Savurati-le! Dar respectati indicatiile fiziologiei umane.
Patru miliarde de celule se schimba zilnic in organismul uman. Cele mai rapide procese au loc in interiorul aparatului digestiv.
Spre exemplu, mucoasa stomacului este nou-nouta la fiecare patru zile. Cum facem sa o protejam?
Digestia carbohidratilor incepe in cavitatea bucala, se continua in stomac. Digestia grasimilor incepe in stomac, unde se transforma in acizi grasi si glicerol.
Grasimile netransformate sunt cauza pentru care mancarea este retinuta mai mult in stomac. Digestia proteinelor incepe de asemenea in stomac, unde acestea se desfac in peptide.
Pentru ca e primul bombardat de orice factor agresiv din alimente, medicii va recomdanda sa aveti acest organ important in minte atunci cand deschideti un meniu. O masa corecta pentru stomac incepe cu o supa.
Abia la zece minute dupa ce ati terminat ciorba sau supa sunteti pregatiti pentru felul doi. Dupa inca o jumatate de ora, bucurati-va de desert! Savurati-l indelung, macar vreo 15 minute. Facem calculele si rezulta fix o ora in total. Atat ar trebui sa dureze pranzul nu doar de Sarbatori, ci in fiecare zi in care punem pe masa trei feluri de mancare.
Circuitul hranei de-a lungul esofagului si pana in stomac dureaza opt secunde. Stomacul digera o masa bogata in grasimi in sase ore, in timp ce, pentru dulciuri sau cereale ii sunt necesare doar doua ceasuri. Digestia completa si corecta e facuta de tot tubul digestiv in conditiile in care va miscati dupa masa.
Indiferent ce aveti pe masa in aceste doua saptamani, mult inseamna rau. Nu e nimic placut pentru masinaria care masoara nu mai putin de 9 metri, care se numeste tub digestiv si care ne asigura toata energia zilnica.