Cum ne influențează organismul combinația de țigări și alcool. Sfaturile medicilor

Ultima actualizare: 24-10-2019 09:34

De cele mai multe ori, vicii precum fumatul și băutul sunt analizate la pachet. Dacă le privim în detaliu, vedem cum alcoolul deshidratează organismul. La fel, orice țigară vine cu efecte similare asupra țesuturilor.

Ficatul poate prelucra doar 20 de ml de alcool în 24 de ore. Tot ce este în plus va fi aruncat în sânge. Alcoolul nu se elimină, ci se depune sub formă de grăsime. Cum sinterizează grăsimea? Din etanolul din alcool se formează glicerina. Glicerina de care leagă de acizi graşi şi care înseamă grăsime pură, în ficat.
 
Grăsimea cotropeşte ficatul. Aşa apare ficatul gras sau steatoza hepatică. Prima fază a bolii, ameninţătoare de viaţă, numită ciroza. Dar alcoolul deshidratează, aşa că tot organismul suferă.  De aceea, după orice cantite de alcool simţiţi nevoia să beţi apă în exces.  

Ţigara are acelaşi efect de deshidratare. Pentru că determina vasele de sânge să nu mai irige bine ţesuturile.

În afară de faptul că se produce ateroscleroza precoce, pur şi simplu vasul îmbătrânește. Se dereglează acest echilibru fin între factorii care asigură dilataţia vasului şi cei care determină constricţia vasului. Adică vasul se strânge. Fenomenul alterează echilibrul cardiac.

E greu să vedeţi aceste efecte cu ochiul liber. Dar vă puteţi observa uşor gingiile agresate de fumat. În interiorul lor, găsim vase mici de sânge. Dacă se sting, sub influenţa fumatului, afectează dramatic ţesutul. Prima oară, gingia îşi pierde culoare roz. Apoi se inflamează. În lipsa tratamentului, inflamaţia se duce la retragerea gingiei. Şi apoi distruge rădăcina osului.

La fumătorii vechi, refacerea gingiei presupune microchirurgie. O grefă din cerul gurii este inserată lângă dinții care au gingie lipsa. E rezolvată şi partea estetică şi cea funcţională.

Anca Rusu medic chirurgie dento-alveolară: „Intervenţia nu e dureroasă, se realizează cu  anestezie locală, poate fi folosită şi inhalo-sedarea, post-operator se recomandă pacientului să poarte o gutieră. După poziţionarea corectă la înălţimea şi volumul dorit, gingia aceasta e fixată pe nişte fire de sutură.”

Astfel dintele va fi învelit normal. Gingia nouă, sănătoasă, ajută inclusiv rădăcina dentară să rămână sănătoasă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO