Injecțiile cu botox sau acid hialuronic. Făcute greșit, pot duce chiar la orbire

×
Codul embed a fost copiat

Dorinţa de a ne păstra sau recapăta frumuseţea ne poate aduce în situaţii riscante. Procedurile estetice nechirurgicale, adică injectările cu diverse substanţe, sunt la mare modă şi în ţara noastră.

Din păcate, pe măsură ce tot mai multe persoane, femei şi bărbaţi, vor să scape de riduri, să îşi ajusteze pomeţii sau să aibă buze mai pline, apar întâmplări care ne pun în gardă. Medicii au consemnat zeci de cazuri în care româncele s-au lăsat pe mâna unor escroci şi au suferit cumplit, ca să înlăture efectele.

Prima regulă: mergeţi la un consult dermatologic. Ideal ar fi ca injectarea de botox, acid hialuronic sau alt compus chimic în scop estetic să fie supravegheată de doctor.

Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog: “E mică intervenţia, dar cu substanţe care pot avea efecte luni sau ani de zile. Ar trebui făcută sub coordonarea medicului dermatolog sau a chirurgului plastician. Toţi ceilalţi medici care fac un curs de cosmetică, de proceduri estetice, nu sunt neapăraţi şi calificaţi, pentru că nu au o abordare a tuturor aspectelor care privesc rezultatul.”

În ultimul timp, au apărut pe reţelele de socializare anunţuri ale unor persoane care organizează aşa-numitele "petreceri de înfrumuseţare", la care doamnele se adună să îşi niveleze ridurile sau să îşi rotunjească buzele prin injectare.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Asta, în condiţiile în care aceste substanţe nici măcar nu pot fi cumpărate legal fără un dosar trimis furnizorilor, care trebuie să includă dreptul de liberă practică al specialistului care le achiziţionează, avizul de funcţionare al clinicii unde se desfăşoară procedurile şi un certificat de la Colegiul Medicilor.

Vă imaginaţi aşadar că persoana care vine în gentuţă acasă cu produsele controlate nu îţi oferă niciun fel de garanţie asupra chimicalelor pe care ţi le introduce în organism.

A doua regulă: asiguraţi-vă, înainte de injectare, ca medicul vă va elibera o dovadă a procedurii. Aici se lipesc etichetele şi scrii: produsul, data injectării, zona injectată, doza, medicul. E o rubrică în care scrie "medic", evident. I-l înmânezi pacientului şi, chiar dacă pacientul merge peste doi ani la un alt medic, cel care îl va primi poate să se bazeze pe informaţii.

Regula a treia: rămâneţi vigilenţi, chiar în timpul injectării. Seringile şi acele trebuie desigilate sub ochii pacientului.

O singură fiola costa de la câteva zeci până la câteva sute de euro, aşa că cele originale au elemente clare de siguranţă: holograme, matrici bidimensionale şi coduri. Orice neplăcere poate fi raportată producătorului.

Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog: “Se pot întâmpla incidente. Una e să ai un incident la 15 mii de injectări şi alta e să ai un incident la 6 injectări. Pot să fie minore, de la suprainfecţii ca să vă dau exemplul clasic, până la reacţii de respingere, până la necroze, orbire. Am avut pacientă cu diplopie. A avut trei luni în care a văzut dublu şi a trebuit să umble cu ocluzor. Imaginea era dublă şi îi făcea imposibilă mişcarea. Se lovea de mobilă din casă.”

Pacienta abia făcuse o injectare a ridurilor din jurul ochilor, la o femeie care îşi oferea serviciile pe un site obscur.

Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog: “Clinica era un fel de casă ascunsă pe după blocuri. A fost avertizată că substanţa este un aşa-zis botox cumpărat de doamna doctor personal, care nici nu ştiu dacă era doamna doctor!”

În fine, dacă aţi fost amăgiţi şi aveţi reacţii adverse, nu ascundeţi problema! Riscaţi o necroză, cu efecte dramatice. În ţesut apare o inflamaţie, o parte din straturi sunt lezate, iar procesul de vindecare este lent, dureros şi lasă o cicatrice inestetică. A păţit-o o tânără care a vrut un posterior bombat.

Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog: “A citit ea pe internet că se pot mări fesele, s-a dus într-o clinică. I s-a promis că e acid hialuronic, nu era acid hialuronic. Era o substanţă sintetică, pentru că sunt mult mai ieftine. Şi a făcut această reacţie de respingere. S-a manifestat printr-o zonă roşie, care din când în când puroia.”

Să încheiem încurajator. În general, "daunele" provocate de o injectare ilegală sau greşită pot fi rezolvate fie prin tratamente laser, fie prin injectarea unor chimicale care inversează efectul, fie prin operaţie, aşa cum a fost cazul femeii injectate în fese cu o substanţă industrială. Mult mai iefin şi mai puţin traumatizant e aşadar să optezi informat, fără grabă, ca să nu plăteşti scump alegerea greşită.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală

Fară produse lactate fermentate - după intervenții chirurgicale la nivelul cavitații orale. Aceasta deoarece bacteriile, bune de altfel, pot produce tulburări în vindecarea rănilor.

Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină
Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină

La începutul sarcinii, tiroida fetală nu funcționează. Pentru o bună dezvoltare a fătului, acesta trebuie să ia hormonii tiroidieni de la mamă. Dacă mama are o problemă, și el suferă.

CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși
CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși

CSID. Ne palpăm ganglionii în zona gâtului, axilă ori inghinal. Vom descoperi formațiuni ovalare, care reacționează ușor la orice infecție localizată. Şi vă recomandăm să îi palpaţi când sunteţi la duş.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.