Cum au devenit culorile un dicționar de boli pentru medici
La medicul dermatolog deseori sunt importante coloraţiile pielii, fie că vorbim de nuanţe de maro ori roşu. Medicul stomatolog, în schimb, urmăreşte decolorările mucoasei orale. În special, dacă nuanța trece se schimbă de la roz pal la alb.
Cele mai frecvente tumori ale pielii se numesc carcinoame. Vorbim despre cancer, dar nu forme care dau metastaze. Acestea sunt perfect curabile.
Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: „Tumorile cutanate de piele localizate pe faţă, pe vârful nasulul, buze, zonele pleoapelor, zona scalpului şi zona urechilor, sunt considerate zone de risc.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Facem o hartă care ne spune precis dacă mai sunt celule tumorale. Şi unde sunt aceste localizate, în timp real cu pacientul aşteptând rezultatul de la laborator o jumătate de oră”, a mai spus aceasta.
Această hartă a celulelor tumorale se face prin micro-chirurgie. În timpul intervenţiei chirugicale, medicul de anatomie patologică verifica la microscop, dacă tumora a foat excizata în întregime. Astfel se poate salva ţesut sănătos.
Coloraţiile sunt importante nu doar pe suprafaţa pielii, ci şi în interiorul mucoaselor. Spre exemplu, mucoasa orală. Pentru aceasta, cel mai agresiv e fumul de ţigară.
Ionuţ Leahu medic implantolog: „Întâi vedem că o pată albă pe interior obrazului care nu se şterge şi acea pată albă devine un pic mai groasă şi este reversibilă, doar să renunţe la fumat pacientul şi să facem curat în gură să dispară infecţiile.”
Îl urmărim undeva între 3 săptămâni şi 2 luni, pentru că dacă nu dispar atunci următorul pas e să facem o biopsie şi o trimitem să vedem ce fel de celule sunt acolo.
La controlul stomatologic, care se asemenea se face la 6 luni, în lipsa oricărei neplăceri, medicul va verifica cu atenţie şi ţesuturile moi.