Cum apar durerile de articulații și de ce este important să mergem la medic după maxim două săptămâni
Durerile de articulații sunt printre cele mai frecvente, indiferent de vârstă. Nu trebuie ignorate, dacă se întind pe mai mult de 2 săptămâni.
Un alt aspect de luat în calcul este și sursa problemei: nu întotdeauna e ceva local, articular. Bolile autoimune se pot manifesta exact în acest mod. Apar inclusiv la tineri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Durerea în articulaţii poate să arate artroza, adică o boală degenerativă. Dar şi boli autoimune.
Bolile autoimune sunt sistemice. Sistemul imunitar nu îşi mai recunoaşte propriile celule, dezvoltă un răspuns greşit împotriva lor şi le distruge. Practic, apar anticorpi împotriva celulelor organismului uman. Odată declanșat acest proces, se autoîntreține.
Dr. Ruxandra Teodorescu, medic primar reumatologie: „În bolile autoimune apare un sindrom inflamator în sânge plus anticorpi specifici”
Boli autoimune care evoluează cu durere în articulaţii pot fi: lupus eritematos, spondilita, dermato-miozita, poli-artrita.
Durerea în articulaţii poate însemna şi artroza, adică degenerarea articulaţiilor. Cu distrugerea cartilajului articular.
Dr. Ruxandra Teodorescu, medic primar reumatologie: „Durerea în artroză are un caracter mecanic, este o durere care apare după efort. Durerea din bolile inflamatorii autoimune este o durere care se accentuează după repaus prelungit şi e însoţit de redoare matinală, senzaţia de înţepenire dimineaţa, care durează câteva ore”
Artroza se protezează, nu există medicamente care s-o vindece.
Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie şi traumatologie: „Suprafeţele care sunt în mişcare vedem schematic cum s-ar mişca, ele sunt acoperite de cartilaj articular. E de structură nobilă care suferă, îmbătrâneşte şi se uzează”.
Bolile metabolice - printre ca diabetul - dar şi fumatul afectează direct cartilajul articular. Şi cresc riscul artrozei.
Dr. Cătălin Gican, medic specialist ortopedie şi traumatologie: „Pot afecta alimentarea cu sânge şi nutriţia cartilajului articular şi acesta are de suferit în timp. Se hrănește direct din lichidul sinovial, iar dacă acest lichid suferă schimbări şi cartilajul suferă în timp”
Durerile articulare au nevoie de evaluarea la medic, dacă nu trec în 2 săptămâni. Medicul face diferenţa între leziuni degenerative şi reacţii aberante al sistemului imunitar.
Tratamentul este complet diferit.