Motivele ascunse ale tusei și expectorației în exces

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 20 Februarie 2018 09:27
Categorie: CSID

În sezonul virozelor respiratorii, mai toţi tuşim ori expectorăm. Iar episoadele se întind pe o durată de trei săptămâni. Atenţie mare dacă fumaţi: nu luaţi ca atare această informaţie. Tusea şi expectoraţia pot ascunde și alte motive.

La cei care fumează de multă vreme e considerat cumva normal să tuşeşti şi să expectorezi pentru că eşti fumator, nu e normal să tuşeşti şi să expectoreze. Un individ trebuie să nu expectoreze şi să aibă o toleranţă normală. Sub nicio formă nu trebuei să tuşească şi să expectoreze”, explică Roxana Bumbacea, medic primar alergolog.

Dacă expectoraţia, dar şi tusea ţin mai mult de 3 săptămâni, mergeţi la medicul specialist. Expectoraţia prelungită poate arăta astmul.

În interiorul plămânilor, bronșiile sunt suprimate. Aerul nu mai poate să iasă în voie şi mişcă particulele de mucus existente în plămân. Aşa apar secreţiile transparente sau albicioase.

La un fumător însă problemele pulmonare se pot ţine lanţ.

Epiteliul pulmonar, adică stratul de celule care tapetează căile respiratorii, se schimbă complet la fiecare două luni. La ţesuturile cu rată de schimb celular mare, cele care se reînoiesc repede, toxicele, cum ar fi fumatul, acţionează şi mai agresiv:

Epiteliul ăsta încearcă să se cicatrizele, dar rata lui de cicatrizare este forţată oarecum de aceşti iritanţi şi cu cât rata de este mai forţată, riscul de apărea o celulă deviată e mai mare”, avertizează Ioan Cordo, medic primar chirurgie toracică.

Pe de altă parte, în fumul de ţigară găsim substanțe radioactive.

Plutoniul este o substanţă radioactivă cu timp de înjumătăţire de peste 40 de ani, odată ce ai inhalat fumul de ţigară, putoniul o să fie în plămânii tăi. Toată lumea ştie că substanţele radioactive determină transformarea unei celule normale în celula malignă, adică apariţia cancerului”, transmite Magdalen Ciobanu, medic primar pneumolog.

Așadar, în plămâni rămân aceste substanţe.

De ce trebuie să folosim creme pentru fotoprotecție chiar și când e înnorat
De ce trebuie să folosim creme pentru fotoprotecție chiar și când e înnorat
Medic
Infecţii ale prostatei, printre cauzele problemelor de fertilitate. Cum le tratăm
Ce este glaucomul și cum poate fi ținut sub control
Dentiştii care folosesc laserul. Care e riscul pentru pacienţi
Alergiile sunt mai agresive în orașe decât în câmp deschis. Cum ne protejăm
Cum a fost experiența nașterii pentru Andreea Ibacka. "Sunt atentă când o ridic"
Ce riscă cei care stau cu laptopul sau tableta pe genunchi
Sera spanac, CSID
De ce e periculos să mâncăm prea sănătos primăvara. Copii riscă boli grave