După Canada, Statele Unite au autorizat administrarea vaccinului anti-Covid Pfizer la categoria de vârstă 12-15 ani, iar până la finalul anului sunt șanse mari să primească undă verde și folosirea lui la cei mici, respectiv grupa 2-11 ani.

Ne-am propus să răspundem la cele mai frecvente întrebări pe care le au părinții. În țara noastră, 800.000 de adolescenți se încadrează în categoria pentru care serul imunizant poate fi folosit deja în alte state. Avem și dozele necesare.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: ”Băiatul meu împlinește vârsta de 12 ani. Intră în această categorie și e clar că se va vaccina. A făcut de-a lungul vieții toate vaccinurile necesare.”

Datele publicate de Pfizer arată că vaccinul împotriva COVID-19 s-a dovedit 100% eficient în prevenirea infecției simptomatice COVID-19 la categoria de vârstă 12-15 ani.

Adolescenții au prezentat niveluri ridicate de anticorpi ca răspuns la vaccin. Răspunsul lor imun a fost la fel de puternic precum cel apărut la categoria 16 și 25 de ani.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: ”Ei nu fac forme severe, dar e clar că nimeni nu poate să garanteze că 100% va avea o formă ușoară. Chiar dacă se întâmplă rar și cei mici fac forme ușoare sau asimptomatice, există și situații fulminate, ne aducem aminte de furtuna de citokine.”

Furtuna de inflamație este o inflamație generalizată, ca urmare a reacției exagerate a sistemului imuntar. Poate fi amenințătoare de viață.

Datele internaționale strânse până acum arată că riscul unei persoane vaccinate de a transmite boala este infim. Așadar, copiii vacccinați nu vor mai fi vectori de transmitere. Se reduce și mai mult riscul vehiculării virusului.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: ”Mutațiile apar când virusul e în circulație. Nu știu clar dacă nu cumva variante noi virale vor veni cu mai multe probleme și pentru această categorie de vârstă. Când vorbim de o vaccinare vorbim de toate categoriile de vârstă.”

Potrivit studiului clinic, unii adolescenți au prezentat febră, frisoane, dureri musculare și dureri articulare, mai frecvent după a doua doză de vaccin. Aceste efecte adverse dispar într-o zi sau două.

Iată ce arată datele internaționale despre toate categoriile de vârstă.

Irina Strâmbu, medic primar pneumolog Institutul ”Marius Nasta”: ”După vaccinare nu va mai ajunge nimeni internat. Există încă o minoritate dintre cei vaccinați care pot să facă forme ușoare de boală, care se tratează acasă, probabil 5% dintre vaccinări, dar să se interneze să facă forme grave și să moară de Covid nu se mai poate întâmpla pentru cei vaccinați.”