CSID. Cum putem scăpa de frica de medic

Dată publicare: 18-04-2021 12:53
Dată actualizare: 18-04-2021 12:54


Frica de medic face parte din construcția psihologică normală. Poate fi, totuși, educată prin controale de prevenție. Procesul trebuie început însă din copilărie.

În cazurile respective este, de altfel, singurul mod în urma căruia specialiștii pot identifica afecțiuni în stadii incipiente deci perfect tratabile. Vedem astăzi cum procedează japonezii care fac prevenție medicală cu ajutorul unui robot umanoid pe care îl găsim și în România.

Aceste robot umanoid vorbeşte perfect limba romană şi intră instantaneu în fişa dumneavoastră de consultaţii.

Cecilia Caragea, consultant comunicare: ”Atunci când pacientul intră în clinică, acest robot umanoid îl recunoaşte după un soft de recunoaştere facial. Ştie cine sunteţi, cum vă cheamă, ce vârstă, ce tratamente. Suntem încă în pandemie şi trebuie să purtăm măşti. Robotul trebuie învăţat să recunoscă pacienţi chiar dacă poartă mască. Poate să îi recunoască după expresia din zona ochilor”.

Roboțelul intră în cloud şi află ce mi-a trecut mie prin cap să întreb ca să îmi treacă frica. De exemplu, cum e vremea la malul mării şi unde pot să beau un suc pe plajă, chiar dacă nu suntem în sezon!

Petronela Luca, medic dentist: ”Teama de dentist ţine departe pacienţii de cabinetele dentare şi este princiapala cauză a pierderii dinţilor. Robotul Pepper este empatic, jucăuş se încadrează perfect în conceptul de medicină a viitorului pentru toată familia”.

Cecilia Caragea, consultant comunicare: ”La plecarea din clinică robotul le aminteşte de următoarea programare. Îi aminteşte că nu cumva să uite şi medicamentele respective”:

Cea mai întâlnită cauză a fricii de medic este legată de o experiență traumatizantă din copilărie - legată de medic. De aceea, evitaţi să spuneţi copilul "dacă nu ești cuminte, te duc la doctor". Pentru că aşa se construieşte trauma.

Al doilea motiv care determină reacţiile? Teama de boală. Inconștient, creierul asociază noţiunile medic plus spital egal durere şi boală.

Psihologii spun că frica de medic se vindecă - dacă mergeţi regulat la consultaţii destinate prevenţiei. Iar, după ce plecaţi de la medic, oferiţi-vă o recompensă. Creierul uman funcţionează extrem bine cu recompense!