Ați luat multe kilograme în ultima perioadă? Kilogramele apasă stomacul și astfel apare refluxul gastro-esofagian. În același timp, apasă vezica urinară și determină micțiuni nocturne frecvente.

Acestea sunt doar modificările fizice. Din păcate, sunt însoțite de modificări chimice, care lovesc și vasele de sânge și sistemul imunitar. Explicăm, imediat, la Ce se întâmplă, doctore?.

Vorbim despre simptome care nu arată o boală, ci sunt consecința prezentei grăsimii în interiorul abdomenului.

Trecem de grăsimea de sub piele și ne uităm spre organele din cutia abdominală. Cum vă dați seama că aveți prea multă grăsime internă?

Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirugie bariatrică: ”Uneori e mai mult înăuntru decât este sub piele. Au un sindrom de presiune introabdominală crescută. Abdomenul nostru are un număr de organe. Dacă ai și multă grăsime pe lângă aceste organe, presiunea din interiorul abdomenului este mare”.

Presiune mare înseamnă că noaptea în special veți urina des. Fenomenul se întâmplă și gravidelor, în ultimul trimestru de sarcină, când uterul apasă vezica cu putere. În cazul supraponderalilor, grăsimea e cea care apasă vezica.

Presiunea exercitată de masa grasă determină de asemenea reflux gastro- intestinal. Am vorbit până acum de forța fizică a kilogramelor de grăsime din interiorul abdomenului.
Însă aceasta exercita și o presiune chimică.

Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirugie bariatrică: ”Este depusă în interiorul abdomenului pe viscerele adbominale, mai periculoasă decât varianta în care apare pe șolduri și coapse”.

Grăsimea abdominală înseamnă modificări metabolice, care reduc posibilitatea organismului de a se apară de infecții. În al doilea rând, masa grasă din abdomen afectează, prin semnale chimice, toate vasele de sânge. Și în al treilea rînd, secreția pancreasului e forțată. Crește glicemia. Situația e premergătoare diabetului. O accentuați cu mese copioase seara.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”În primul rând, se secretă insulină, insulină care este hormonul de bază, de câte ori mâncăm insulina se secretă pe lângă faptul că bagă zahărul în celulă ea e un hormon anabolizant, ea stimulează sinteza de lipide, de trigliceride, depunera lor în țesutul adipos”.

Secretat seara, după o masă târzie, hormonul insulină își ia în principal rolul lui de creștere celulară. Și va crește celulele grase din corp. Așa se declasează ușor diabetul.

Să reduceți mesele de seară și să reduceți 10% din greutatea corporală înseamnă impact pozitiv inclusiv asupra tuturor organelor, asupra vaselor de sânge și asupra sistemului imunitar.