Copiii care au nevoie de ochelari trebuie dusi la control din 6 in 6 luni. Cand au nevoie bebelusii de lentile de contact
Copilul dumneavoastra are nevoie de ochelari? Atunci va avea nevoie si de control la fiecare sase luni, pe toata perioada de crestere. Abia dupa varsta de 20 de ani sunt posibile interventiile care elimina dioptriile.
Un viciu de refractie de la nastere sau o cataracta congenitala. Sunt situatii care necesita lentile de contact si in cazul bebelusilor. Pentru acestia, sa poarte ochelari ar fi imposibil.
"Un copil se naste cu o dioptrie normala pe un ochi si pe celalalt are dioptrie 20. Daca nu luam masurile rapide ca acel ochi sa se dezvolte in acelasi timp cu celalalt, acel ochi va sta inutil acolo, pentru ca mai tarziu nu ai cum sa-l recuperezi", spune dr. Daniela Cioplean medic primar oftalmolog.
Mai tarziu, copilul care necesita ochelari trebuie sa respecte urmatoarea regula: "Un copil purtator de ochelari trebuie reverificat o data la 6 luni. De ce? Pentru ca exista o dinamica, dioptriile se pot schimba", potrivit dr. Cioplean.
In jurul varstei de opt ani se poate declansa 'miopia scolarului'. Asadar, la aceasta varsta, orice copil perfect sanatos ar trebui sa aiba parte de un control oftalmologic profilactic. Mare atentie si in adolescenta.
"Daca nu sunt controlati, datorita unui ochelar insuficient controlat poate sa le creasca mult mai rapid decat ritmul normal de crestere al dioptriei. Cea mai periculoasa e starea de pre-pubertate si adolescenta", avertizeaza dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.
Dupa varsta de 18 ani, cresterea ochiul inceteaza, iar dioptriile se vor stabiliza. Abia dupa un an in care se constata ca dioptriile sunt stabile, operatiile cu laser pot rezolva definitiv problema ochelarilor.
"Sunt situatii cand o miopie de -8 pot fi operata, dar sunt situatii cand o miopie de -2 nu poate fi operata in totalitate. Fiecare caz trebuie evaluat in totalitate. Dar ganditi-va cum poate sa arate o lentila de -4 cilindru, o lentila care din punct de vedere al aspectului e groasa, traumatizanta psihic pentru pacient, dupa care poate sa vada bine fata ochelari", explica dr. Simion.
Intervatia cu laser dureaza putin, iar pacientul isi reia activitatea a doua zi.
Sursa: Pro TV
Etichete: ochelari, sanatate, oftalmologie, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
16-06-2014 15:42