Studiu: fenomenele climatice extreme imping la sinucideri si consum de alcool

Ultima actualizare: 14-06-2012 22:37
seceta

Schimbarile climatice pot avea un anumit impact asupra sanatatii mintale a populatiei - stres pentru adulti si anxietate pentru copii -, potrivit unui studiu publicat luni de un institut de cercetari stiintifice din Australia, informeaza AFP.

"Pagubele cauzate de schimbarile climatice nu sunt doar de natura fizica. Trecutul recent ne arata ca evenimentele climatice extreme antreneaza totodata aparitia unor riscuri considerabile pentru sanatatea publica, inclusiv pentru sanatatea mintala si bunastarea comunitatilor", afirma autorii acestui studiu, realizat de Institutul pentru clima din Australia.

Referindu-se la evenimentele climatice - seceta, inundatii - aparute in ultimii ani in anumite regiuni din Australia, autorii au constatat ca "bulversarea si suferinta provocata de un eveniment extrem pot sa persiste timp de multi ani".

O parte semnificativa din comunitatile afectate de aceste evenimente - pana la 20% din populatie - va suferi din cauza stresului, va fi afectata din punct de vedere emotional si se va lasa cuprinsa de disperare, afirma cercetatorii australieni.

Abuzul de alcool poate sa apara totodata dupa astfel de evenimente climaterice extreme, iar anumite studii au evidentiat chiar o legatura intre valurile de caldura dublate de seceta si o rata ridicata a sinuciderilor.

Copiii par in special vulnerabili in fata riscului de aparitie a sentimentelor de anxietate si nesiguranta, generate de incapacitatea adultilor de a lupta contra dereglarilor climatice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO