Consumati cu masura alimente procesate. Cum va afecteaza acestea sistemul imunitar

Ultima actualizare: 19-10-2013 07:02

Vreti un motiv puternic pentru a consuma cu masura alimente procesate? Acestea elibereaza histamina in organism, ceea ce produce reactii alergice. Iar substantele chimice din produsele alimentare perturba sistemul imunitar.

Un numar mare de alergii alimentare - iata cu ce se confrunta multi pacienti de varste fragede care ajung la medici in ultimii ani.

O explicatie ar fi expunerea inca de la varste mici la alimente superprocesate. Acestea perturba sistemul imunitar. Vedem ce conduita corecta ar trebui adoptata in familie.

80% dintre alergiile adevarate sunt reactii exagerate ale sistemului imunitar. Se produc dupa un consum de proteine din lapte, oua, peste, soia si arahide.

Dr. Brandusa Petrutescu, medic primar alergolog: "Faptul ca cei mai expusi sunt copiii este explicat de faptul ca mucoasa intestinala este mai putin maturizata din punct de vedere imunologic si alegenii ajung mai usor in sange, iar la indivizii pedispusi genetic pot declasa reactii alergice".

Spre varsta de 5 ani, mucoasa intestinala se maturizeaza, iar reactiile alergice se reduc ca frecventa. Regula generala este sa consumati cat mai multe produse naturale in perioada sarcinii. Dieta fara conservanti trebuie oferita si copilului macar in primii ani de viata.

Prof. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: "Laptele, de exemplu, in orasele mari, nu mai e poate servit asa cum e preluat de la animal, la transport sufera schimbari, la pasteurizare - schimbari, la depozitarea lui in bidoane de aluminiu, alte schimbari".

Exista insa si pseudoalergii cauzate de o deficienta de enzime. De asemenea, medicii semnaleaza si alte tipuri de reactii alergice.

Prof. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: "Am avut, de exemplu, in cabinet pacient cu alergie la penicilina fara sa fi facut niciodata penicilina. A mancat o viata intreaga pui crescuti in conditii de captivitate".

Alimentele pline de coloranti, aditivi si conservanti cresc nivelul de histamina din organism prin mecanisme care nu se cunosc exact. Histamina semnaleaza prezenta unei reacti alergice. Asadar, evitati sa le dati celor mici astfel de produse.

In plus, in copilarie ar trebuie evitate alimentele care au ele insele un continut mare de histamina. Este vorba despre branzeturile cu mucegaiuri. Continut mare de histamina au si capsunile, dar si pestii oceanici transportati pe distante mari.

Dr. Brandusa Petrutescu, medic primar alergolog: "Se degradeaza aminoacizii si se transforma in histamina. Pacientul pur si simplu poate sa ajunga la o urgenta medicala cu o rectie cutana dar si digestiva".

Pentru cei mici, pestele potrivit este cel extrem de proaspat. Va dati seama daca ochii sunt perfect limpezi. Valorosul peste oceanic ar trebui consumat din conservele in suc propriu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO