Mergeti la ginecolog si urolog anual, in lipsa oricaror simptome, pentru evitarea complicatiilor

Ultima actualizare: 18-11-2013 06:53

Nu ratati un consult ginecologic anual, chiar in lipsa oricaror simptome. Iata sfatul medicilor pentru ca femeile sa evite un cancer in stadii avansate. Pe de alta parte, barbatii ar trebui sa ajunga la urolog.

Un control ginecologic anual este recomandat oricarei femei, in lipsa simptomelor. Barbatii, in schimb, ar trebuie sa faca o evaluare anuala la urolog.

Afectiunile maligne de la nivelul prostatei sunt la fel de frecvente precum cancerele genitale in randul femeilor. Sa aflam cum pot fi evitate complicatiile grave.

In cazul femeilor, dupa inceperea vietii sexuale, este obligatoriu un consult ginecologic anual. Pe langa examenul clinic, medicii recomanda ecografia sanilor, ecografia transvaginala, dar si recoltarea unor probe biologice.

Dr. Vythoulkas Andreas, medic specialist ginecolog: "Inseamna secretii vaginale, inseamna un test Papanicolau... ".

Aceste investigatii sunt utile pentru depistarea in stadii incipiente ale cancerelor genitale si de san. Sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la femei. Pe de alta parte, barbatii ar trebui sa ajunga anual la urolog, in lipsa oricaror simptome.

Dr. Adriana Rimbu, medic primar radiolog: "La barbati sunt foarte frecvente afectiunile prostatei si un semnal de alarma trebuie tras in ceea ce privesta cancerul de prostata care are o incidenta foarte mare. Din pacate, pacintii cu cancer de prostata ajung foarte tarziu la medic".

De aceea, anual aveti nevoie de o ecografie totala de abdomen si de o analiza de sange denumita PSA. Ulterior, mergeti la un consult la medicul urolog.

Conf. dr. Valentin Ambert, medic primar urolog: "Acest control trebuie facut de toti pacientii, fie ca la place sau nu le place. Este o explorare care nu e prea placuta pentru majoritatea si chiar statisticile au arata ca 75% din pacientii care refuza consultul medical il refuza datorita tuseului rectal, dar alta modalitate de explorare nu exista".

Consultul urologic poate pune in evidenta o afectiune maligna in stadii incipiente.

Conf. d.r Valentin Ambert, medic primar urolog: "Combinand valoarea volumul prostatic dat de ecografie si PSA, se poate face o corelatia ca sa iti dai seama daca pacientul sufera de ademon sau de un cancer de prostata".

Cancerul de prostata e la fel de frecvent in randul barbatilor precum cancerul genital in randul femeilor. Depistat precoce, poate fi tratat cu succes.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO