Chipsurile si floricelele de porumb nu sunt alimente propice organismului uman. Ce se intampla atunci cand le consumam
Foarte multi pacienti care se confrunta cu obezitatea au o curiozitate greu de inteles, la prima vedere. Medicii care-i trateaza spun ca sunt intrebati des "ce este mancarea?".
Raspunsul e mai mereu acelasi: tot ce poate fi consumat cu tacamuri. Spre exemplu, chipsurile sau floricelele de porumb nu au nevoie de furculita sau lingurita. Nu vorbim, deci, despre alimente propice organismului uman.
"Sunt nevoit sa definesc asta pacientilor mei: ce este mincarea? Cred ca mancare este tot cee ce poate fi mancat cu tacamuri, ce nu poate fi consumat cu tacamuri nu e mancare, deci nu trebuie mancat", explica medicii.
Veti zice, poate, ca un fruct poate fi usor consumat fara tacamuri, in fuga, pe strada. Gresit! Un fruct ofera nutrienti de calitate inalta. Ia timp sa il folositi. Asadar, stati la masa, taiati-l tacticos in felii si consumati-l in liniste.
Furculita si cutitul obliga la diversitate alimentara, exact ce lipseste din farfuria celor mai multi supra-ponderali. Facem astfel diferenta intre un fruct si o salata de fructe.
"Chipsurile nu se pot manca cu tacamuri, pufuletii, floricelele, semintele nu, nu sunt prin urmare mancare", explica medicii.
Niciun medic care trateaza pacienti supraponderali nu va interzice cartoful. Dar, consumati-l copt sau fiert, incet, cu furculita si cutit. Un cartof copt, de 100 de grame, are doar 80 de kilocalorii.
Intr-o punga de chipsuri se gasesc 100 de grame de produs. Cantitatea mica asa cum e contine 500 de kilocalorii. Adica echivalentul unui prinz intreg, format din doua feluri de mincare. In plus, iata ce va fac alimentele supranumite "culturale."
"Daca mincam chipsuri, chipsurile fura apa din intestine, corpul daca nu are apa si apare acest sindrom de deshidratare, nu mai produce fermenti digestivi, deci digestia nu e buna, deci energia pe care ar trebui sa o luam din alimente e deficitara. Intregul sistem metabolic al organismului sufera", explica medicii.
Avertismentul vine de la un medic care trateaza boli grave provocate de obezitate: "Gresim undeva. E alta mancare de acord, dar in mediul rural din tara noastra obezitate e prezenta. Nu putem pune totul doar pe seama a ceea ce mancam, ci si pe felul in care mancam.
Inainte de cele trei mese principale, asezati-va la masa, cu tacimuri in fata. Mancati incet. Pentru un adult, intre cele trei mese principale e recomandata doar apa. Pentru copii si adolescenti sunt indicate si doua gustari, alcatuite din felii de fructe proaspete.