Chiar si cu o igiena temeinica, parodontoza poate aparea. Care sunt cele doua masuri pe care le putem lua pentru preventie

Ultimul update: Miercuri 07 Decembrie 2016 07:20
Data publicarii: Duminica 04 Decembrie 2016 11:56
Categorie: CSID

Indiferent de igiena orala si de alimentatie, cariile, dar si parodontoza pot aparea oricand. Asta si din cauza mostenirii genetice.

Din aceste motive, daca stiti ca mama sau tatal nu au avut o dantura tocmai perfecta, mergeti o data la trei luni la stomatolog. Si mai e un semn care arata ca sunteti predispusi la boala parodontala. Il vedeti si il simtiti.

Dr. Ionut Leahu, medic dentist: "In momentul in care boala parodontala a ajuns pana la nivelul asta in care mai sta doar o treime din radacina in os este momentul in care trebuie sa intervenim sa indepartam acei dinti. Boala parodontala la pacientul tanar evolueaza foarte rapid si datorita unor defecte genetice. Este posibil ca el sa mosteneasca parinti care au ramas fara dinti tot la fel la niste varste foarte fragede."

Informatia genetica nu poate fi schimbata, dar aveti doua actiuni controlabile:

Dr. Ionut Leahu, medic dentist: "Sa nu fumam si sa venim la medicul dentist sa realizam acele igienizari profesionale regulat, pentru ca primul semn al faptului ca avem aceasta predispozitie spre boala parodontala este ca facem foarte mult tartru pe dinti."

Daca la trei luni dupa o igienizare profesionala apare tartrul, e clara predispozitia genetica. In saliva avem minerale care se depun pe dinti daca acestia nu sunt igienizati perfect. Ulterior apare o cascada de procese care nu are un deznodamant fericit. In tartru se inmultesc becteriile si incep sa actioneze asupra mucoasei sau asupra tesuturilor dure. Boala parodontala sau popular parodontoza incepe prin sangerarea gingiilor. Ultima faza e cea in care dintele cade din maxilar.

Chiar daca in familie nu aveti persoane cu boala parodontala, o vizita la trei luni la dentist face parte din igiena personala.

Dr. Oleg Gorea, medic specialist stomatolog: "Cat de perfect, cat de bine ne-am curata dintii, oricum apare ceva. Daca nu carie, o afectiune a mucoasei, daca nu o afectiune a mucoasei, o afectiune a parodontiului marginal, dar tot ceva va fi."

Plamanii pot fi afectati nu numai de fumat, ci si de incalzirea la semineu. Topul celor mai toxice medii pentru oameni
Plamanii pot fi afectati nu numai de fumat, ci si de incalzirea la semineu. Topul celor mai toxice medii pentru oameni
adolescenti
Cum îi putem ajuta pe adolescenți să treacă de cea mai dificilă perioada în viaţă
Daniel Nițoiu explică avantajele folosirii trotinetei în București: ”Sănătate și corp frumos”
Chiar şi carnea sau laptele pot conţine pesticide. Cum le eliminăm
Ardeiul iute nu ne ajută să slăbim. Ce efecte are asupra organismului
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm
medic
Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi