Cea mai buna metoda de contraceptie dupa sarcina. Dupa cat timp este recomandat ca o femeie sa intretina relatii intime
Tocmai ati nascut? Relatiile intime sunt de evitat, in special in prima perioada, din motive ce tin, evident, de refacerea organismului. Cam sase saptamani de rabdare recomanda medicii.
Pe de alta parte, exista posibilitatea ca in timpul alaptarii sa ramaneti din nou insarcinata. Vorbim astazi despre metodele contraceptive, mai ales despre cum trebuie alese intelept, in functie de etapele din viata.
La orice varsta, prezervativul este cea mai buna metoda de contraceptie. Protejeaza simultan de virusuri cu transmitere sexuala, precum, ori de cele hepatitice B sau C.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totusi, statistica spune ca tinerele aleg frecvent alte solutii. In primul rand, pilulele contraceptive combinate.
Dr Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Asta este cel mai imprtant lucru, nu este bine niciodata ca o tanara sa se duca in farmacie direct sa cumpere un contraceptiv fara sa se duca la doctor. Trebuie consultata, sa vada ce i se potriveste la acel moment."
Pilulele contaceptive combinate nu reduc capacitatea fertila, atunci cand va doriti un copil. Ci conserva materialul genetic continut de ovare. Dupa nastere, in perioada alaptarii, teoretic, nu poate aparea o noua sarcina. Nu exista ovulatie, deci ovulul nu poate fi fertilizat de catre spermatozoid. Cu toate acestea, medicii mai au din cand in cand surprize.
Dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "De aceea, inainte sa inceteze alaptarea trebuie sa isi monteze un dispozitiv intrauterin chiar dinainte pentru ca nu stii cand va avea loc prima ovulatie."
Steriletul este indicat daca aveti deja copii si nu va mai doriti o alta sarcina. Se utilizeaza dispozitive care contin cupru. Produc inflamatie la nivelul mucoasei uterine. Si, in al doilea rand, au efect toxic in eventualitatea in care, totusi, un ovul fecundat reuseste sa intre in uter.
Steriletul e o alegere sigura si dupa varsta de 40 de ani, cand pilulele au contraindicatii.
Dr Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "De multe ori, la femeia peste 40 de ani apare patolgie mamara asociata. Ar fi contraindicata sa foloseasca contraceptia orala."
Contraceptia de urgenta - adica o singura pilula, - este eficienta la cel mult 72 de ore dupa contactul intim neprotejat. Se recomanda o singura data in timpul unui ciclu menstrual si de cat mai putine ori in decursul unui an.
Medicamentele care contin hormoni in cantitati uriase pot cauza varsaturi puternice. Daca se intampla la 2-3 ore de la administrare pilulei, este bine luati o alta doza plus un medicament anti-vomitiv. Contraceptia de urgenta modifica radical mucoasa. Acesta devine improprie unei posibile sarcini.
Sursa: Pro TV
Etichete: medicamente, sarcina, contraceptie, hormoni,
Dată publicare:
10-04-2016 10:10