Ce trebuie sa faceti daca ati ratat vaccinul pentru rubeola in copilarie. Riscurile la care sunt expuse femeile insarcinate
Cea mai eficienta metoda de protecție impotriva rubeolei este vaccinarea. O procedura de rutina in cazul bebelusilor cu varste cuprinse intre 9 si 15 luni.
Daca ati ratat, cumva, vaccinul in copilarie, e bine sa il refaceti la maturitate. In special femeile aflate in perioada fertila. Situatia nefericita in care se imbolnavesc in timpul sarcinii se poate dovedi fatala pentru bebelus.
Sarcina nu ar trebui sa fie o intamplare, ci un eveniment pregatit. La consultatia pre-conceptionala veti avea nevoie de analizele uzuale de sange si urina, de testarile pentru HIV, hepatita B si C, dar si de asa-numitul test TORCH.
Dr. Anca Popa, medic primar ginecolog: "Pe langa aceste investigatii generale se va face consultul genital si testul de citologie vaginala si test de infectii si inflamatii, un examen bacteriologic, un examen din cultura vaginala pentru clamidia si micoplasma."
Infectiile latente ale viitoarei mame pot sa nu fie un pericol pentru ea. In schimb, se pot dovedi catastrofale pentru sarcina. Testul TORCH este un screening care arata daca mama are infectie cu rubeola, toxoplasma, cito-megalo-virus ori virus herpetic.
Odata ce mama a facut rubeola, in organism apar anticorpi protectori. La fel se intampla si in cazul vaccinului.
In primele saptamani de sarcina, rubeola - careia i se spune, in popor, pojarel - duce la avort spontan sau defecte congenitale ale fatului. Leziuni cerebral si cardiace.
Boala se transmite pe calea aerului sau prin atingerea obiectelor infectate cu picaturi de saliva, secretii nazale si conjuctivale. Exista insa vaccin impotriva ei.
Se numeste R-O-R si protejeaza nu numai de rubeola, ci se de oreion si rujela. Vaccinarea ar trebui facuta in primul an de viata.
Pe la 14-15 ani, doar fetitele au nevoie de o re-vaccinare. Tratamentul va exclude eventuale probleme in sarcina, la varsta adulta.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: in anii '80 aveam unde erau copii internati post rujeola, doua treimi aveau pneumonii severe, abcese pulmonare, in momentul in care s-a intodus vaccinarea post rujeolica lucrurile astea au scaut dramatic, eu am argument clinic pe care le-am vazut in spital si l-am trait.
Vaccinarea R-O-R este in schema nationala de imunizari.