40 de zile de curăţare sufletească şi trupească. Meniul credincioşilor în postul Crăciunului

Dată publicare: 15-11-2017 18:18
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


A început postul Crăciunului, iar pentru creştini urmează 40 de zile de curăţare sufletească şi trupească. Tot acum mulţi renunţa la alimentele ''de dulce'': carne, ouă şi lactate.

Pentru a mânca sănătos şi a evita kilogramele în plus de la prea mulţi carbohidraţi, nutriţioniştii ne recomandă cât mai multe fructe şi legume proaspete. Inclusiv restaurantele au început să îşi adapteze meniurile.

Într-un restaurant din centrul Clujului, de regulă, meniul este specific transilvănean. Bucătarii gătesc însă de acum înainte cu mult mai multe legume în loc de carne.

Aura Şerban, manager restaurant: "Avem o salată de fasole cu sosuri preparate de noi, păstăile care sunt cu legume şi usturoi, avem o salată de soia, o supă crema de vinete."

În Maramureş, bucătarii au înlocuit carnea cu fasole, linte şi cremă de broccoli.

ADRIAN MUREŞAN, proprietar restaurant: "Undeva la 30% au fost preparate de post şi cu cât ne apropiem de Crăciun creşte numărul comenzilor. Avem crema de broccoli cu crutoane, oregano şi usturoi, facem şi pâine de casă şi clătite şi plăcinte de post."

Soluţii sunt, totul e să vrei, spun şi cei din Timişoara.

Nutriţioniştii avertizează însă că produsele de post din magazine au mai puţine legume şi mai mulţi aditivi alimentari. De aceea recomanda consumul fructelor şi legumelor proaspete.

Proteinele şi elementele nutritive se pot lua din seminţe, orez, linte, mazăre, fasole sau cartofi. Atenţie însă la cantitatea consumată, pentru că astfel pot apărea uşor kilogramele în plus.

Postul nu se rezumă la mâncare. Preoţii ne îndeamnă pe toţi să fim mai buni şi prin gând şi prin faptă.

Preot IONEL POPESCU, Mitropolia Banatului: "Abţinerea de la mâncare, de la băuturi, plăceri trupeşti se face printr-o pregătire deosebită în centrul căreia se afla credinţa noastră în Fiul lui Dumnezeu."

Postul Crăciunului durează 40 de zile, însă în 17 dintre ele se da dezlegare la peste şi vin.


VIDEO PROTVPLUS.RO