Ce sunt aparatele dentare linguale și cum se montează


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 27 Septembrie 2018 10:11
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Aparate dentare linguale sunt posibile inclusiv pentru adulţii extrem de preocupaţi de aspectul lor. Se montează pe partea dinţilor dinspre limbă şi nu se văd.

Dar de ce e necesar pentru un adult să mai poarte aparat dentar? Nu ne referim doar la problemele estetice.

Dispozitivele sunt personalizate, de la pacient la pacient. Nu standard, precum cele clasice.

Aparatele dentare la vârsta adultă pot corecta înghesuirile dentare formate în copilărie. Sau pe cele dobândite după pierderea unui dinte.

În lipsa unei singur element dentar, ceilalţi dinţi migrează în mod natural ca să acopere spaţiul liber. Destabilizează astfel toată cavitatea orală.

Dr. Ionuţ Leahu medic dentist: "Scopul aparatului dentar este să repună dinţii în poziţie lor cea mai favoraibla pentru că ei să îşi facă treaba cum trebuie şi să rămână în gură cât mai mutli ani. Există ideea că dacă ne pierdem dintii, punem implanturi şi s-a rezoltvat, dar atunci când avem dinţi care sunt la limita nu mai sunt în poziţia corectă dar sau rădăcina bună. Cea mai bună soluţie e cu aparatul dentar şi să punem implantdoar acolo unde lipsesc dintii fără să mai scoatem alţi dinţi suplimentar.

Aparatele standard au bracheți din metal, din ceramică sau safir. Dar se văd. Ulterior, au apărut aparatele sub forma unor gutiere invizibile. Toate au dimensiuni standard.

Dr. Madalina Trofin, medic ortodont: "Dintre toate acest aparate gutierele transparente se pot manipula de către pacient. Pe de altă parte e un avantaj pentru că pot mânca orice pentru că îşi scoate gutiera. În timpul meselor, dezavantajul este că nu toţi pacienţii poarta corect aceste aparate."

Din acest motiv, sunt mai puţin eficinte decât cele cu bracheți fixi pe care îi manipulează doar medicul.

Singurele aparate dentare personalizate la ora actuală sunt cele linguale. Nu sunt vizibile absolut deloc.

Dr. Madalina Trofin medic ortodont: "Cu siguranţă nu se se văd absolut deloc aparatele care sunt pozitioante pe fata internă a dinţilor, adică poziţionate spre limba. Amprentele se iau digital, cu ajutorul unui scaner. Tehnicienii ne trimit simularea rezultatului final şi pacienții văd simularea".

Apoi se fabrică aparatul, tot digital.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cum putem evita fractura de-a lungul rădăcinii dintelui
Cum îi putem ajuta pe adolescenți să treacă de cea mai dificilă perioada în viaţă