Ce se intampla cand consumi apa sau alimente foarte reci. Care sunt efectele asupra organismului
Un pahar cu apa reduce senzatia de disconfort daca are o temperatura de 20 pana la 27 de grade Celsius. E... calduta, asadar!
Ce sa beau vara? Apa rece, mai calda sau exact la temperatura camerei? Este un subiect care ii macina pe multi, in special zilele acestea, cand afara disconfortul termic e ridicat.
Conditiile optime, spun studiile, le obtineti daca alimentele si apa au intre 20 si 27 de grade Celsius. Medicii insista chiar sa nu consumati nimic cu temperatura sub 10 grade, chiar daca afara este canicula. In primul rand, pentru ca scade capacitatea de aparare a gatului.
Dr Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: “Cresterea viscozitatii sangelui cu 2% inseamna o deshidratare, care declanseaza senzatia de sete.”
Concentratia sanguina asadar este cea care semnalizeaza ca e cazul sa beti apa. Procesul de hidratare e reglat de o mica portiune din creier numita hipotalamus. Indiferent de temperatura de afara, receptorii de pe suprafata limbii trebuie sa aiba conditii optime.
Intre 20 si 27 de grade Celsius atat pentru apa bauta, cat si pentru preparatele culinare. Organismul percepe senzatia foarte rece la alimente incepind cu temperatura de zece grade. Sub acest prag... e bine sa evitati consumul lichidelor ori solidelor.
Alimente prea reci determina laringele sa se deplaseze mai incet decat ar fi normal, in timp ce inghititi. Acesta e un mecanism natural de protectie.
Dr Serban Damian, nutritionist: “Simturile daca sunt stimulate excesiv, prea rece sau prea cald, se trece de la perceptive efect termic care provoaca durere, cand mananci prea rece vei simti ceva dureros pentru ca e vorba de o hiperstimulare a receptorilor nervosi.”
Rezulta... diminuarea simtului gustativ natural.
In privinta lichidelor, inclusiv producatorii de frigidere va recomanda sa le pastrati pe rafturile interioare de pe usa, la 7-8 grade. Odata scoase de acole, dati-le un ragaz de macar 15 minute, la temperatura camerei.
Dr Serban Damian: “Daca ceea ce introduce e foarte rece, organismul va utiliza energie pentru a-l incalzi. E posibil ca dupa un prim efect de racorire sa ai senzatia de prea cald.”
Pe caldura mare, stati departe de alimente grase ori prajeli. La fel, tineti la distanta cerealele integrale. In timpul digestiei, aceste categorii de alimente consuma cantitati mari de apa din rezerva organismului.
Nu evitati insa alimentele picante, precum ardeiul iute.
Dr Serban Damian: “Ardeiul iute sau tot ce contine capsaicina produce vasodilatatie la nivel periferic si in felul asta se elimina prin porii pielii apa. Apare un val de caldura, dar urmatoarea etapa e de racorire pentru ca o parte din caldura s-a disipat.”
Ceaiul caldut si mancarea picanta, in timp ce afara soarele topeste tot, sunt o mostenire de la cei care traiesc in desert. Respectivele populatii aplica reteta cu succes de cateva mii de ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: canicula, temperaturi, alimente, nutritionist, apa rece,
Dată publicare:
02-09-2015 09:25