Ce conține apa micelară și de ce este cel mai bun produs de îngrijire pentru piele

Ultima actualizare: 02-03-2020 08:56

Fructele sunt excelente consumate direct din pom! Ați auzit des recomandarea, însoțită de explicație: sistemul imunitar primește un ajutor important.

De fapt, așa luați bacteriile bune din mediu. Bacterii care fac parte din întregul mecanism de apărare al corpului nostru.

Aceleași bacterii pot fi, însă, distruse la fel de ușor prin soluțîi alcoolice. Le protejați printr-o soluție cosmetică de care ați auzit cu siguranță: apa micelară. Ce nu știe multă lume e că acest produs... a apărut din întâmplare.

Irina Pacea, inginer chimist: “Apa se folosește în orice ingredient cosmetic, emulsifiantul leagă legăturile chimice dintre faza apoasă și cea uleioasă, așa e crema noastră prin îmbinarea dintre faza apoasă și cea uleioasă.”

Seara, totate produsele cosmetice, dar și particulele produse de poluare și preluate de piele, trebuie îndepărtate.

Andreea Groza, corespondent: “În apa micelara găsim apă și ulei - se separă ușor. Ca să nu se ridice uleiul în suprafață, în acest produs există niște legături chimice numite micelii, care reușesc să omogenizeze. Ca să fie mai simplu, vedem ușor principiul la baterie. Avem un plus și un minus - care atrag opusul.”

Cosmeticele pe baza de alcool agresează pielea. În schimb, tânjește după uleiurile pe care le are în structură. Și care se regăsesc în apa micelară.

Apa micelara este un amestec de apă cu un tip de uleiuri care încearcă să imite fosfolipidele din interiorul pielii, seamănă cu ceva ce pielea are în mod normal. Are capacitea de a ocroti stratul de grăsime normală al pielii, care găzduiește microbiomul cutanat, este în stratul hidrolipidic al pielii și uneori și inserat în piele.

Dr. Luminița Marinescu, medic primar dermatolog: “Au extins utilizarea ei la bebeluși, ceea ce e extraodinar. Tot spălăm bebelușii toată ziua, mai bine îi ștergem cu apă micelară și nu le deranjăm microbiomul, adică nu declanșăm unui copil care are predispoziția genetică la atopie, dar care nu a exprimat-o încă, și poate va avea șansa să nu o exprime niciodată.”

Așa arată microbiomul normal din piele. Bacteriile bune, adică. Fac parte din sistemul imunitar și nu trebuie deranjate.

Andreea Groza, corespondent: “În fața cântarului e momentul adevărului. Oarecum! Pentru că, până la 2 kilograme din greutatea unui adult, înseamnă bacterii bune. Se găsesc în piele, în colon, în cavitatea orală. Și vă apară. Aceasta dacă nu le deranjați cu multe desinfectante, cu sapununi agresive ori cu prea multe antibiotice.”

Dezinfectantele, săpunurile și antibioticele sunt cele mai periculoase la vârste mici, când sistemul imunitar nu este antrenat. Un organism în creștere trebuie să dezvolte o relație cu peste o mie de specii de bacterii prietene. Îi ia cam toată copilăria.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO