Ce combinații de plante folosim în ceai pentru calmarea gâtului iritat și a tusei


Ultimul update: Duminica 10 Noiembrie 2019 10:39
Data publicarii: Duminica 10 Noiembrie 2019 10:38
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Tusea este provocată de iritarea mucoasei de la nivelul tractului respirator. Este, de fapt, un act reflex al organismului, care încearcă să elibereze căile respiratorii. Și care protejează plămânii în fața infecțiilor.

În nas și gât există microbi care fac parte din microbiota normală a organismului uman. Odată ce vine frigul, acesta le schimbă activitatea. Vasele de sânge din nas se strâng și reduc secreția de substanțe cu rol în apărarea locală. Simultan, scade tempratura din nas până la 32 de grade celsius.

Prof. dr. univ. Veronica Lazăr, Facultate de Biologie: “Unele virusuri respiratorii se replică mai bine la temperaturi mai scăzute, la 32 de grade. Noi nu avem 37 de grade în toate segmentele corpului, la extremități e mai scăzută. Agenții infecțioși pot veni din afară, din colectivitate, dar uneori pot proveni de la bacterii din microbiota normal a oro-faringelui. Atunci când stăm în frig și nu suntem protejați, această microbiotă poate provoca o infecție.”

Frigul, așadar, poate provoca o infecție în gât cu propriii germeni. Încercați pe cât posibli să nu suportați diferențe foarte mari interior- exterior. Dacă e frig afară, nu vă supraîncălziti casă.

Tusea este provocată de iritarea mucoasei de la nivelul arborelui respirator. O reacție normală a organismului.

Puteți reduce simptomul prin hidratare. Lichidele mențin mucoasele din interior umede. Și această condiție contribuie la diminuarea simptomelor.

De asemenea, prin hidratare ajutăți expectorația. Se fluidizează secrețiile aderențe și pot fi astfel eliminate mai ușor.

O ceașcă de ceai cald din plante medicinale calmează atât gâtul iritat de tuse cât și tusea, favorizând expectorația.

Dr. Carmen Nonn: “Să nu uităm beneficiile consumului de ceaiuri calde în gestionarea tusei. Ele hidratează și prin proprietățile plantelor din compoziție pot ușura respirația și combate tusea. Astfel, prin asocierea în doze optime, sub formă de ceai, a plantelor medicinale precum sovârv, muguri de pin, pătlagină, cimbru, flori de tei, lichen de piatră și scaiul vântului, putem obține rezultate benefice atât în tusea productivă cât și în cea seacă. Un astfel de remediu din plante poate fi consumat și de către copii, începând cu vârsta de 3 ani, precum și de către femei în perioada sarcinii și alăptării.”

Pe parcursul zilei, cantitatea totală de lichide trebuie să depășească 2 litri.

Dr. Carmen Nonn: “O altă formulă din plante medicinale, consumată sub formă de ceai, care asociază troscot, plămânărică, pătlagină, urzică moartă albă și fructe de fenicul, poate ajuta la calmarea tusei, ușureaza respirația și favorizează refacerea mucoasei iritate. Acest remediu este recomandat și persoanelor cu afecțiuni cronice pulmonare însoțite de tuse.”

Tags: csid, ceai, tuse, fares,